Logo 't Brierke - Ga terug naar de startpagina
Archief - Juni 2004
Juni 2004
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
 

Konijnen

Als je 's morgens of nog liever 's avonds wandelt in de buurt van de geluidswal aan de noordkant van onze wijk, dan kan je ze tegen komen, tientallen.
Maxime, mijn trouwe viervoeter, heeft in zijn genen blijkbaar nog iets van een jachtinstinct. En dus als rechtgeaarde Franse Basset wijst zij mij op alle konijnen die zich in mijn buurt bewegen, en dat zijn er erg veel de laatste tijd. Het komt er op neer dat een wandeling met Maxime behoorlijk eenzijdig wordt en Maxime de gebruikelijke begroetingen van Kira, Bobby, Binkie en al haar andere hondse vrienden en vriendinnen langs zich heen laat gaan. Zij kijkt konijn.
Het lijkt er trouwens op dat de konijnen van tegenwoordig hun normen en waarden ook verloren hebben. In plaats van weg te rennen als er iemand aankomt blijven zij zitten en bekijken op hun gemak of diegene enig ongemak op zal leveren. Pas als door het konijn positief is vastgesteld dat de indringer
gevaarlijk zou kunnen zijn, gaan zij er van-door. De veelheid van kleuren van deze konijnen doet vermoeden dat niet alleen wilde konijnen zich voortplanten op de wal. Ik veronderstel dat regelmatig zich weggelopen tamme exemplaren met de wilde konijnenfamilies mengen, en op die manier vers bloed en verschillende kleuren in het konijnenbestand brengen.
Je hoort de laatste tijd vaak over het sterk kleiner worden van het konijnenbestand in bepaalde gebieden door een dodelijk virus. Ik veronderstel dat "onze konijnen" door hun geïsoleerd leefgebied, omgeven door snelwegen, nog van dit virus verschoond zijn gebleven. Laten we hopen dat dit zo blijft, Maxime zou ze gaan missen.

Peter van der Linden