Logo 't Brierke - Ga terug naar de startpagina
Archief - Januari 2004
Januari 2004
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
 

Uit de medische hoek

Betere begeleiding bij hart- en vaatziekten.

Patiënten van de huisartsen Botden, De Moel en Visscher maken vanaf januari kennis met het cardio vasculaire risico (CVR) spreekuur. Mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en mensen die hiermee te maken hebben gehad, zullen merken dat ze voortaan intensiever worden begeleid. Vanaf begin 2004 zorgt praktijkondersteuner Marian van den Berg niet alleen voor betere begeleiding, maar ook dat er op het spreekuur meer tijd voor de patiënt wordt vrijgemaakt.

Vanaf januari krijgen patiënten eenmaal per jaar een uitnodiging voor een bloed- en urinecontrole en, afhankelijk van de patiënt, wellicht een aanvullende controle. Die vindt plaats via het Diagnostisch Centrum aan de Stratumsedijk in Eindhoven. “Dat is de eerste stap om personen die meer risico lopen hart- en vaatziekten te krijgen en patiënten die hiermee te maken hebben gehad, beter te begeleiden”, zegt mevrouw van den Berg. “Vervolgens krijgt hij of zij binnen twee weken een uitnodiging voor een gesprek met mij. Samen nemen we de uitslag van het onderzoek door en kijken we hoe we het risico op een hart- of vaataandoening kunnen voorkomen. De patiënt blijft ook hierna onder controle. Hoe vaak, dat is afhankelijk van de persoonlijke situatie en het risico die de patiënt loopt. Personen met alleen een verhoogd cholesterolgehalte komen eenmaal per jaar op het CVR-spreekuur. Mensen met een hoge bloeddruk of hart en/of vaatklachten, zien we graag elk half jaar terug. Iedereen krijgt vanzelf een uitnodiging voor een bezoek aan het Diagnostisch Centrum en aan de praktijk.”

Visje eten
Hart- en vaatziekten ga je tegen door zoveel mogelijk ‘gewoon’ gezond te leven.“Nog los van de aanleg die je hebt om ze te krijgen, is een gezonde levensstijl de beste remedie om ze te voorkomen”, zegt mevrouw van den Berg. “In het persoonlijk plan kijken we samen hoe je gezond kunt leven. Maar: wel op een praktische en eenvoudige manier. We stellen alleen haalbare doelen en zetten kleine stapjes. Eens wat vaker fietsen of wandelen of wat meer de trap nemen. Waar ook erg veel verbetering valt te behalen, is eetgedrag; het belang van verse groenten bijvoorbeeld wordt erg onderschat! Vis bevat veel gezonde oliën en vetten, dus waarom niet eens vaker een visje eten dan altijd maar vlees? Proberen om wat overtollige kilo’s kwijt te raken is ook erg goed, of minderen of stoppen met roken. Het zijn kleine aandachtspunten die het lichaam enorm goed doen. Samen kijken we wat op korte termijn haalbaar is, zonder het oude leventje al te veel uit het oog te verliezen.”

De meest in het oog springende verandering met het instellen van het CVRspreekuur is wel dat er meer tijd is voor de patiënt. Voorheen besprak de huisarts zélf de gevolgen van ‘cardio vasculaire risico’s’ met de patiënt. Dat is nu niet meer nodig. Doordat de huisarts deze taak uit handen heeft gegeven aan een deskundige praktijkondersteuner, is er nu meer tijd voor persoonlijke begeleiding. “Natuurlijk bespreek ik mijn werkzaamheden goed met de huisarts”, verduidelijkt mevrouw van den Berg. “De huisarts blijft verantwoordelijk en we overleggen voortdurend. Dat geldt ook voor de patiënten die weinig controle nodig hebben. Zij staan onder controle van de praktijkassistentes. Die assistentes worden door mij begeleid.” En de huisarts? “Die krijgt extra tijd om zich bij zijn patiënten met meer specifieke medische vragen bezig te houden. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Oud worden zonder kwalen
Al die begeleiding en tips en adviezen om gezonder te leven roepen bij menigeen de vraag op of het wel de moeite waard is. “Soms geven mijn patiënten te kennen dat ze het helemaal niet erg vinden om een paar jaar korter te leven, als ze hun lekkere oude leventje mogen houden. Zij realiseren zich echter niet dat hart- en vaatziekten allerlei onprettige kwalen met zich meebrengen. Ze kunnen een behoorlijke stempel drukken op het leven, en de kwaliteit van het leven dus ernstig benadelen. Gezond oud worden is toch iets wat iedereen uiteindelijk wil?”