Logo 't Brierke - Ga terug naar de startpagina
Archief - December 2003
December 2003
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
 

Ouderdomskwaaltjes

Veel mensen hebber er last van, maar ook veel steden en dorpen gaan gebukt onder ouderdomskwalen, zoals straten, die niet op het huidige verkeer berekend zijn. De meeste stadsplanologen hebben niet voorzien dat er zoveel mensen in een stad zouden komen wonen en dat het verkeer zoveel drukker zou worden. Het gevolg is dat veel plaatsen lelijker, rommeliger en ongezelliger zijn geworden.

Maar ouderdom kan ook mooi zijn. Parijs is daar een voorbeeld van. Daar heeft een stadsarchitect in de negentiende eeuw een nieuw stratenplan ontworpen en laten uitvoeren met hoofdwegen, die zelfs het huidige verkeer tot nu toe nog weten te verwerken. Ook wijken in een stad, zoals onze wijk, vertonen op den duur ouderdoms-kwalen. Dit is deels het gevolg van een stadsplanning die te weinig met toekomstige ontwikkelingen rekening heeft gehouden. Maar het kan ook liggen aan wijzigingen op een later moment, waarbij goedkeurende ambtenaren onvoldoende rekening hebben gehouden met de gevolgen van de aangebrachte wijzigingen.

Een voorbeeld: een inwoner vraagt een extra uitrit aan. Pas later blijkt het uitzicht voor het verkeer door de nieuwe situatie belemmerd te worden. Ook kan het zijn dat door de uitrit het, meestal schaarse, aantal parkeerplaatsen is verminderd. Gebrek aan uitzicht en parkeerplaatsen en gehinderde verkeersdoorstroming zijn dus ook ouderdomskwalen van een wijk.

Niettemin wens ik u allen een goed 2004 in onze al wat oudere wijk.

Koos.