Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Februari 2024

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Water zat

Bij mijn overpeinzingen over het onderwerp van deze keer kwam toch ook de hoeveelheid water die we de afgelopen weken of maanden over ons heen kregen weer voorbij. En meteen kwam ook het idee dat bij deze twee woorden ook twee werkwoorden zouden kunnen passen. Want we hebben water zat gehad, maar we zijn ook het water zat.

En ja, als je in de omgeving rond kijkt op de velden zie je daar overal nog grote plassen water staan die maar niet willen verdwijnen. Dat betekent dat de ondergrond nog boordevol water zit en er niets meer bij kan.
Ook bij onze buren in Te Veld is het steeds slalommen om een beetje redelijk droog thuis te komen. En dan hoef je nog niet eens de wadi’s op te zoeken. Want als het zo doorgaat kunnen ze binnenkort in die wadi’s gaan vissen. Nog niet op steur of paling, maar het zou zo maar kunnen dat er voorntjes of brasems verschijnen in die grote waterplassen.

Nou is de hoeveelheid water niet voor iedereen overlast geweest, maar in ieder geval waren de suikerbietenboeren er niet blij mee. Allereerst was het suikergehalte wat achtergebleven bij het gewenste peil en dat drukte de opbrengst en ook de klei die op de bieten was achtergebleven was een tegenvaller. Want die werd niet geaccepteerd door de suikerbietenfabrikant.

Maar voor Jeanne van de Bloementuin is het wel goed nieuws. Het scheelt haar een half uur vrije tijd want ze hoeft geen aanvraag te doen voor een euro of vijf subsidie om in de stroommeter voor de waterpomp te stoppen. De bloementuin heeft ook te maken gehad met water zat.

Een ander fenomeen wat voorbij kwam was de graffiti. En ook nog in positieve zin als je het mij vraagt.
We hebben er al enkele in de wijk. Op het stroomhuisje in het park staat een hele mooie muurschildering en ook die op de schansmuur van autowijk langs de Huizingalaan mag ik graag bewonderen.
Op allerlei plekken in Eindhoven kun je zo maar een stroomkast langs de straat zien staan met daarop een reuze stopcontact of een kleurrijke vlinder. Erg leuk en het werkt preventief. Er wordt dan geen deprimerende vormloze snelle verfsmeer meer op gezet.

Lang geleden had de eigenaar van een garagebox langs de Zuiderzeelaan het vooraanzicht van een oldtimerauto met een jong verliefd stelletje op de kanteldeur staan. Ook een erg leuke en doeltreffende manier om van de ongewenste graffiti verschoond te blijven.

En kortgeleden heeft ook de gymzaal in de Bordeauxlaan een prachtige muurschildering gekregen. Daar kunnen we in ieder geval nog enkele weken van genieten. Nee, hij wordt niet weggehaald of overgeschilderd, maar er staan struiken voor en die krijgen in het voorjaar weer blad en dan zie je de muurschildering minder goed vanaf het fietspad. Dus wacht niet te lang als je die nog een keer helemaal wilt bekijken.

Martin