Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Februari 2024

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand: Garonnelaan

Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever.
Deze maand: de Garonnelaan. Eerdere afleveringen vind je op:
https://achtse-barrier.nl/webpagina/935/lanen-en-hofjes-in-achtse-barrier.


Garonnelaan

De rivier de Garonne ontspringt in de Spaanse Pyreneeën, bij Pla de Beret in de Vall d'Aran, en komt nabij Bagnères-de-Luchon Frankrijk binnen. De Garonne is ongeveer 650 km lang.
De rivier stroomt noordwaarts naar Toulouse, en vandaar naar het westen, richting Bordeaux.
Vanaf Bordeaux is de Garonne bevaarbaar voor zeeschepen.
Even voorbij Bordeaux, bij Bec-d'Ambès, vloeit de Garonne samen met de Dordogne en heet dan Gironde. De Gironde is bijna 100 km lang en mondt bij Royan, bijna 10 km breed, uit in de Atlantische Oceaan.
Overigens, Garonne (Keltisch) en Gironde (Latijns) zijn dialectische varianten. Beide namen hebben ‘water’ als betekenis in de naam.
In het verleden was de Garonne al een belangrijke route voor het vervoer van goederen. De bevaarbaarheid van de Garonne was al in de oudheid bekend. In de achttiende eeuw werd Bordeaux, door die bevaarbaarheid, de belangrijkste Franse haven. De rivier was bevaarbaar van de oceaan tot aan Langon, een afstand van ruim 120 km landinwaarts. Eb en vloed zijn nog merkbaar tot aan Casseuil, 12 km stroomopwaarts van Langon.

In 1822 maakte de bouw van een stenen brug bij Bordeaux over de Garonne een einde aan de scheepvaart stroomopwaarts. Er werd toen een kanaal naast de Garonne aangelegd om Bordeaux te verbinden met Toulouse. Hier is een verbinding met het Canal du Midi naar Sète aan de Middellandse Zee.

De overstroming van de Garonne van 23 juni 1875 is historisch de zwaarste overstroming van de rivier in Toulouse. De overstroming verwoestte ongeveer 1.400 huizen en alle bruggen van de stad, met uitzondering van de stenen Pont-Neuf.

   
 

Brug over de Garonne en het Kanaal langs de Garonne bij Mas d’Agenais