Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Februari 2024

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

AutoMaatje Eindhoven alsnog onder ANWB vlag

AutoMaatje is een idee van de ANWB om mensen zonder auto en autobezitters bij elkaar te brengen. Het idee is even simpel als grandioos! Behalve een leuke autorit kun je er ook nog vriendschap aan overhouden.

Voor mensen op gevorderde leeftijd en zonder rijbewijs kan een afstand van enkele kilometers toch mijlenver zijn. Lopen is vaak te vermoeiend, fietsen te gevaarlijk, het openbaar vervoer vergt erg veel tijd en een taxi is nogal duur voor zo’n relatief kort ritje.
Het particuliere initiatief voor Automaatje Eindhoven, wat is ontstaan in 2018 in Achtse Barrier, komt na 6 jaar toch onder de vlag van de ANWB. Daarmee worden ook de bijbehorende gegevens van de vijfde stad van Nederland landelijk zichtbaar in de overzichten van de bond en kunnen ze worden vergeleken met andere regio’s.
Aanvankelijk werden de initiatiefnemers gedwongen om een eigen koers in te zetten, omdat de eis van ANWB voor een professionele begeleiding op basis van 20 uur per week, financieel onhaalbaar bleek. De gemeente Eindhoven wilde niet direct instappen omdat er al vergelijkbare initiatieven in de stad zijn. Denk aan Taxxbus, De Witte Raaf, Regiotaxi en landelijk ook Valys. Die eigen koers ging van start onder de naam Vrienden van Automaatje. Ritten konden worden geboekt op telefoonnummer 06 - 39 61 92 55 en werden onderling door de vrijwilligers verdeeld en uitgevoerd.
Kort na de start kwam de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven met een uniek aanbod: zij hadden al een uitgebreide coördinatieservice voor allerlei andere maatjesprojecten en wilden dit er graag aan toevoegen. Zo werd de samenwerking al heel snel beklonken. Het telefoonnummer werd overgedragen en alle vrijwilligers traden ‘in dienst’ bij de VHE.
Door de corona perikelen werd de groei van Vervoersmaatje behoorlijk geremd en bleef die achter bij de verwachtingen. Dat was ook hoofdzakelijk de oorzaak dat er niet veel vrijwillige chauffeurs toetraden.
In de tweede helft van 2023 meldde de directeur van VHE dat er met ANWB contact was gelegd over samenwerking op landelijk niveau. Die samenwerking, waarbij de cijfers van Eindhoven ook worden meegenomen in de landelijke overzichten gaat begin maart 2024 in.
Vervoersmaatje Eindhoven gaat dan verder onder de naam Automaatje Eindhoven. In de aanloop naar deze overgang is het eigen telefoonnummer vervallen en kunnen ritten worden aangevraagd onder het algemene nummer van VHE: 040 - 244 76 69.
Op dit nummer kunnen vrijwillige chauffeurs ook informatie verkrijgen en zich aanmelden.

Martin van de Goor