Achtse Barrier Internationaal
Onze wijk doet driftig mee aan de internationalisering van Zuidoost Brabant.
Je hoort het in de winkels en bij evenementen op straat en in De Mortel. Allerlei talen komen voorbij. We waren al gewend aan Engels en Duits, maar langzamerhand is ook Achtse Barrier een smeltkroes van culturen. Vooral door de sterk aanzuigende werking van ASML, Philips, VDL en Simac, waar slimme koppies uit verre landen hun kennis demonstreren. Maar ook van dichterbij, zoals Polen en Oekraïne, Bulgarije en Tsjechië komen mensen naar deze regio om uiteenlopende redenen. En mogelijk wordt de rij binnenkort nog ook aangevuld met vluchtelingen uit het Midden-Oosten.
En dat heeft natuurlijk meteen invloed op ons bestaan. ‘Onze’ kinderen spelen zonder problemen met ‘hun’ kinderen; zij hebben nauwelijks taal nodig om elkaar te begrijpen. Anders wordt het als ‘hun’ kinderen met ‘onze’ kinderen mee naar huis komen. Dan voelen we de taalbarrière meteen en enorm. Wat zègt dat kind nou? Wij begrijpen het nauwelijks.
Hetzelfde geldt voor het personeel in de supermarkten, winkels, gezondheidszorg en dienstverlening. Moet de dokter, naast zijn studie over ziektes en medicijnen, ook nog Russisch en Japans leren?
En wat te denken van de gewoontes? In Islamitische landen heerst een heel andere cultuur dan in ons vrijgevochten westen. En ook die in Azië verschilt nogal van de onze. We kennen het allemaal al van de supermarkt.
Halal voedsel lag er al eerder in de schappen dan vegan.
En ook de exotische producten komen we nu veel meer tegen dan pakweg tien jaar geleden. Slimme ondernemers zijn in dat gat gesprongen en de Aziatische en Poolse supers zijn al tijden geleden onderdeel van ons straatbeeld geworden. En naar mijn gevoel is ook de zondagse opening van ‘onze’ supers ingegeven door de 24/7 cultuur van de oosterse immigranten. Hoewel vijftig jaar geleden de bakkers in Duitsland ook altijd al op zondagochtend open waren en vooral veel ‘geback’ verkochten.
De meesten van ons weten van de ramadan en het Chinese nieuwjaar, en dat India sinds enkele jaren meer inwoners heeft dan China, maar voor veel mensen houdt daarna de kennis van andere landen en culturen wel op.
Zoals de voorpagina al doet vermoeden wil ook ’t Brierke meegaan in deze vaart der volkeren. Wij willen onze buitenlandse wijkbewoners tegemoet komen en hen ook laten delen in het nieuws van de wijk. Niet dat we nu de wijkkrant gaan aanbieden in een dozijn talen, maar we kunnen wel een tip geven in die richting: Read 't Brierke in your native language. Use Google Translate.