Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

November 2023

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand: Abbevillelaan

Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever.
Deze maand: Abbevillelaan. Eerdere afleveringen vind je op:
https://achtse-barrier.nl/webpagina/935/lanen-en-hofjes-in-achtse-barrier.

Abbevillelaan

Abbeville is een stad in het noorden van Frankrijk. Het ligt vlakbij de monding van de rivier de Somme in het departement Somme.
Abbeville werd gesticht in 990 toen Hugo Capet het gebied overnam van de Abdij van Saint-Riquier en er een koninklijk kasteel liet bouwen. Hij schonk het kasteel aan zijn dochter Gisela en haar echtgenoot Hugo I van Ponthieu. Abbeville werd de hoofdstad van het graafschap Ponthieu.
In de 11e eeuw was bij die burcht een handelshaven ontstaan van waaruit goederen werden vervoerd naar andere kustplaatsen en over de Somme naar Amiens in het achterland.

Onder koning Lodewijk XIV van Frankrijk, vestigde Joost van Robais uit Middelburg zich in 1665 met circa 50 wevers en een groot aantal weefgetouwen in Abbeville, om er een weverij te beginnen. Hij was daarmee de grondlegger van het textielbedrijf Manufacture royale des Rames. De lakenfabriek van Robais werd zo'n groot succes dat er in de 18e eeuw ruim 3.000 mensen werkten.
In 1847 werd een eerste spoorwegstation geopend. In 1867 verloor Abbeville haar status van versterkte plaats en kon een begin worden gemaakt met de afbraak van de stadsomwalling. De stadspoorten werden afgebroken en in de plaats van de stadsmuren kwamen boulevards, die nog steeds Abbeville ontsluiten.

Op 20 mei 1940 werd Abbeville gebombardeerd. 2.400 gebouwen werden zwaar beschadigd, waaronder het Belfort, het stadhuis en de Sint-Wulframkerk. Na de oorlog duurde de wederopbouw van de stad tot in de jaren ’60. Veel wederopbouwplannen, waaronder het nieuwe stadhuis, zijn van de hand van de Belgische architect Perret.
In 2001 kon de Somme de overvloedige regenval niet meer verwerken en overstroomde een groot deel van Abbeville. Op het treinstation stonden zelfs de perrons blank.


   
 
Stadhuis van Abbeville