Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

November 2023

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Wisseling van de wacht bij verloskundigen

Dertien jaar heeft verloskundige Lieneke van den Brink zich ingezet voor goede geboortezorg in Achtse Barrier. Op 1 januari stopt ze en krijgt verloskundigenpraktijk Clair de Lune een nieuwe praktijkeigenaar en een nieuwe waarneemster.

Nadat ze was afgestudeerd, werkte Lieneke eerst twee jaar in een dorpspraktijk. Op 1 januari 2011 begon ze als waarnemend verloskundige in de praktijk van Clair de Lune in Achtse Barrier. Een jaar later was ze praktijkeigenaar, samen met Renate Hokkeling en Marina Smit-Reedijk. Inmiddels telt de praktijk vijf verloskundigen, zijn Renate en Marina ‘met pensioen’ en heeft de geboortezorg veel ontwikkelingen doorgemaakt. Bovendien werd Lieneke moeder van een zoon (nu 5 jaar) en jongens tweeling (3,5 jaar).

Liefde voor het vak
In totaal heeft Lieneke zeker 350 baby’s zelf op de wereld gezet en nog veel meer bevallingen begeleid. Ook al neemt ze op 1 januari afscheid, ze is zeker niet uitgekeken op haar vak.
“Integendeel. Geboortezorg zit in mijn hart. Nog steeds mag je me uit bed bellen voor een bevalling, want ik doe het met veel plezier.
Wel ben ik toe aan iets nieuws. Ik wil mijn liefde voor het vak graag op een andere manier invullen, meer richting management of bestuurlijk. En zo’n functie is niet te combineren met het onregelmatige werk van verloskundige.”
Lieneke is al voorzitter van de Zorggroep Verloskunde Zuidoost Brabant en dat blijft ze doen. Met een universitaire masteropleiding Gezondheidswetenschappen op zak, gaat ze in het nieuwe jaar op haar gemak bekijken welke mogelijkheden er nog meer zijn in deze regio.

Wat is geboortezorg?
Geboortezorg begint op het moment dat je zwanger wilt worden of al zwanger bent. De verloskundigen begeleiden je hierin tot en met de bevalling en de kraamperiode. Sinds Lieneke verloskundige is, heeft ze haar vak zien veranderen. Zo zijn er meer mogelijkheden om tijdens de zwangerschap onderzoek te doen. Voorbeelden hiervan zijn de NIPT (bloedonderzoek naar afwijking van chromosomen bij de foetus) en de 13-weken echo. Sowieso hebben zwangere vrouwen veel meer behoefte aan echo’s dan vroeger, vertelt Lieneke. “Daarom kunnen we bij Clair de Lune echo’s maken als dat medisch nodig is en om de groei van de baby in de gaten te houden. Pretecho’s doen we niet.”

Thuis en in ziekenhuis
Andere ontwikkelingen zijn het geboorteplan, meer mogelijkheden van pijnstilling en de groeiende behoefte aan informatie.
“Mensen zijn bewuster bezig met de zwangerschap, ze denken meer na over wat ze willen. Daardoor krijgen wij ook meer vragen.” De verloskundigen merken daarnaast goed dat Eindhoven steeds meer expats telt. “We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met culturele verschillen. Expats zijn bijvoorbeeld niet gewend om thuis te bevallen.”
Wie liever niet thuis bevalt, kan altijd terecht in een ziekenhuis. Dat de ‘eigen’ verloskundige meegaat en daar de bevalling begeleidt, is niet altijd bekend. “Ik denk dat we ongeveer 80 procent van alle bevallingen in het ziekenhuis doen en 20 procent thuis”, schat Lieneke in.

Samenwerking
Er is goed overleg met het ziekenhuis, benadrukt ze. “Namens de regio zitten wij in een samenwerkingsverband met ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties. Daar wordt over van alles gesproken rondom geboortezorg.” In de wijk is er vooral veel contact met de huisartsen en fysiotherapeuten. “Dat is heel fijn, we kennen elkaar goed.”

Spiraaltje zetten
Sinds juli vorig jaar kunnen vrouwen bij Clair de Lune ook terecht voor het zetten van een spiraaltje, inclusief een controle-echo in de praktijk. “Deze vorm van ‘vrouwenzorg’ is relatief nieuw binnen de verloskunde. We merken dat er veel behoefte aan is”, licht Lieneke toe. “Vrouwen vinden het een groot voordeel dat ze ons al goed kennen.”

Vaste gezichten
Op dit moment is Lieneke praktijkeigenaar van Clair de Lune, samen met Marinke van der Burgt en Stacy Bax. Als Lieneke eind van het jaar vertrekt, neemt Yosra Allaoui haar deel van de praktijk over. Yosra werkt al enkele jaren bij Clair de Lune. De praktijk bestaat verder uit de verloskundigen Danique van Nielen en (vanaf november) de nieuwe waarneemster Maartje van Beek. Ella Erkelens en Evy van der Heijden werken ondersteunend als praktijkassistente.

Goed om te weten!:
  • Alle informatie over de praktijk is te vinden op www.vpclairdelune.nl.
  • Op dinsdag en donderdag zijn de verloskundigen aanwezig in Medisch Centrum Artois, de hoofdlocatie van Clair de Lune. Daarnaast zijn er spreekuren in Gezondheidscentrum Airborne (dinsdag) en Medisch Centrum Boschdijk (maandag en vrijdag).