Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Maart 2023

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Wonen in een tiny house...

...het kan in Achtse Barrier

Je hebt ze vast en zeker al zien staan: de houten huizen langs de Huizingalaan en Castiliëlaan. Dit gebied heet Buurtschap te Veld en is opgedeeld in verschillende wijken. Achteraan ligt de wijk Boslust en dit is een project van het bedrijf Minitopia. Dit bedrijf heeft als doel om door heel Nederland woonlocaties voor tiny houses, met maximaal 50m2 woonoppervlakte, te realiseren.

Wonen in een tiny house; hoe is dat nou? De bezorger van ’t Brierke in Buurtschap te Veld, Shelly, ging in gesprek met Laura. Zij is de eerste bewoonster van Boslust.
Laura komt uit Ulicoten, vlakbij Breda en wilde heel graag in een tiny house wonen. Helaas was er in Breda nog geen enkel project gestart en daarom besloot ze, na lang twijfelen, om naar Eindhoven te verhuizen. Laura: “Het was een hele stap, maar ik vind het gelukkig heel erg leuk in Eindhoven. Vooral de vriendelijke mensen maken dat ik me snel thuis voelde.” Ze heeft zelfs haar baan in Zundert verruild voor een baan op fietsafstand. Ze werkt nu als apotheker in onze wijk bij apotheek Artois.

Op zoek naar een plek met weinig spullen
Het vrijstaande houten tiny house van Laura is 30m2 en heeft geen echte tweede verdieping. Wel een slaaploft, een lage tweede etage die dient als slaapvertrek. Verder heeft ze een badkamer, keuken en een ruime woonkamer. Laura over haar keuze: “Ik las een artikel over wonen in een tiny house en dacht: dat is iets voor mij! Een klein vrijstaand huis voor mezelf met weinig spullen, een gevoel van vrijheid en genoeg financiële ruimte.” Het is ook een stuk duurzamer en dat sprak haar ook aan. Ze heeft zes zonnepanelen op het dak, geen gas, maar wel elektra en een aansluiting op de waterleiding. Aansluiting op de kabel laat nog even op zich wachten. “Het is echt pionieren”, vervolgt ze.
Het huisje heeft Laura ontworpen samen met een ervaren ontwerper. Nadat ze helemaal tevreden was heeft ze haar huisje laten bouwen. Deze is kant en klaar neergezet door een bouwbedrijf op de plek die Laura tijdelijk huurt. Maar niet iedereen kiest hiervoor en veel bewoners bouwen zelf hun huisje.

Het is een soort community
Wonen op Boslust is wonen in een soort community, met daarin een groot groepsgevoel. Laura kende verder niemand in Eindhoven en leven op deze plek maakt het voor haar heel makkelijk om nieuwe contacten te leggen.
Er komen in totaal 40 tiny houses en zelfbouwhuizen op Boslust en er wonen nu 12 personen. Daarnaast komen er, verspreid in Buurtschap te Veld, nog 50 tiny houses en zelfbouwhuizen via Minitopia. Laura: “Leuk om Boslust zo te zien groeien. Het zijn allemaal echt verschillende woningen en ook wonen er mensen uit alle leeftijdscategorieën en met diverse gezinssamenstellingen. Van 20 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd, gezinnen met kinderen of alleenstaand.” Laura vervolgt: “Wat ons bindt is de visie die we delen: we willen ons eigen huisje bedenken en bouwen, in vrijheid samen er iets van maken en dat op een duurzame manier. Veel creatieve mensen wonen hier en we kunnen goed met elkaar opschieten.”

Veel vrijheid
Er is onderling veel contact en de ruimtes tussen de huisjes mogen ze zelf inrichten. Op dit moment maken de bewoners samen een bomenplan en gaan ze nadenken over een gezellige ontmoetingsplek. Laura geeft aan: “Het is nog echt een bouwplaats met nu veel modder en afgelopen zomer veel stof. Verder is er veel bouwverkeer dat regelmatig het huisje laten trillen. Maar over een paar jaar zal hier een mooie groene en gezellige wijk liggen.”

Nieuwsgierig?
Ben je nieuwsgierig geworden, ga dan gerust kijken. Je bent van harte welkom voor een praatje met de bewoners, want ze geven maar al te graag meer uitleg. Maar respecteer wel hun privacy. Gluren door de ramen wordt niet gewaardeerd.

Bezorger worden in Buurtschap te Veld?
We zoeken nog bezorgers van ’t Brierke in het buurtschap en het liefst uit deze nieuwe wijk. Wandel je graag en heb je een half uur de tijd eenmaal per maand? Neem dan contact op met de organisatie, via martin@brierke.nl.

Meer info
Wil je meer info over de projecten van Minitopia? Ga dan naar de website: minitopia.eu. Wil je meer weten over Buurtschap te Veld? Kijk op de website buurtschapteveld.nl. Helaas, in Boslust zijn geen kavels meer beschikbaar.