Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Maart 2023

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand: Mâconhof

Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever.
Deze maand: de Mâconhof. Eerdere afleveringen vind je op:
https://achtse-barrier.nl/webpagina/935/lanen-en-hofjes-in-achtse-barrier.

Mâconhof

Op de plaats van het huidige Mâcon werd al in de 2e eeuw voor Christus door de Kelten een nederzetting met rivierhaven op de rechteroever van de Saône gesticht. Julius Caesar vermeldde deze plaats, Matisco, in zijn verslagen.

In de Middeleeuwen was Mâcon de hoofdstad van een graafschap onder het gezag van de hertog van Bourgogne. Mâcon lag op een kruispunt van handelswegen met een brug over de Saône, die toegang gaf naar Savoie in het oosten. Westelijk en noordelijk lagen de hellingen van de Beaujolais en de vlakten langs de Loire en naar het zuiden lag de route naar de Rhône.
Door deze ligging werd Mâcon in de Middeleeuwen een welvarende stad. Tussen 843 en 1600 lag Mâcon op de grens tussen het koninkrijk Frankrijk en het Duitse Heilige Roomse Rijk. In 1317 gaf de konink-lijke gezant stadsrechten aan de inwoners, waardoor een onafhankelijk lokaal bestuur kon ontstaan. Dertig jaar later verwierf Mâcon autonomie in ruil voor de steun aan koning Filip VI. In 1477, na de dood van Karel de Stoute, bevestigde Lodewijk XI nogmaals de privileges van de stad en van de graaf van Mâcon.
In 1790 werd Mâcon uitgeroepen tot hoofdstad van Saône-et-Loire.

Belangrijke monumenten in Mâcon zijn de brug Pont Saint-Laurent, een stenen brug die dateert uit de 11e eeuw, en het Maison de Bois, een houten vakwerkhuis uit de renaissance. Het is gebouwd tussen 1490 en 1510 en daarmee is het Maison de Bois is het oudste gebouw van Mâcon. Bijzonder is het houtsnijwerk dat op diverse plaatsen is aangebracht. Sommige beelden mogen, zeker voor de tijd dat het huis gebouwd werd, wat ‘ondeugend’ worden genoemd.

   
 
Maison de Bois