Dietist belangrijke schakel naar gezonder leven
Al ruim 37 jaar werkt Marjo Geurts als diëtist in Achtse Barrier en dat doet ze met veel plezier. Wat houdt haar werk in en wie kan er bij haar terecht? Eén ding staat vast: de diëtist is een belangrijke schakel bij gezonder leven. En dat gaat over veel meer dan alleen overgewicht.
Veel mensen doen hun best om gewicht kwijt te raken. Er zijn ook veel mensen die hard moeten werken om aan te komen. En dat is soms nog veel moeilijker, vertelt diëtist Marjo Geurts van DIEdiëtist. “We zien steeds meer ondervoeding bij ouderen die onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Ook mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen, verliezen snel gewicht. Dit heb ik bijvoorbeeld gezien bij herstellende coronapatiënten.”
Marjo legt uit dat een gemiddeld persoon na z’n 40e verjaardag ongeveer 200 gram spiermassa per jaar verliest. Wie met bedrust in een ziekenhuis ligt, verliest maar liefst 200 gram per dag. Nog ingrijpender is de situatie van een patiënt op de intensive care (IC). Zo iemand, bijvoorbeeld een coronapatiënt, verliest dagelijks 800 gram spiermassa. “Het kost heel veel tijd om daarvan te herstellen. Je bent 24 weken bezig om 1,5 kilo spiermassa terug te krijgen, en dat kan alleen met behulp van eiwitsupplementen in combinatie met krachttraining.”
Verschillende taken
Mensen met ondergewicht begeleiden is een van de taken van de diëtist. En natuurlijk adviseert Marjo ook in geval van overgewicht. Daarnaast ziet ze wijkbewoners bij wie voeding belangrijk is in relatie tot hun gezondheidssituatie. “Bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bij diabetes gaat het vooral om de koolhydraten. Ik leg uit welke voeding veel of weinig koolhydraten bevat en hoe je dat goed over de dag kunt verdelen. Bij hoge bloeddruk ligt de nadruk op minder zout eten, bij een hoog cholesterolgehalte hebben we het vooral over vetten.”
Ook mensen met darmklachten hebben veel baat bij een diëtist. Bijvoorbeeld als iemand te maken heeft met een spastische/prikkelbare darm, de ziekte van Crohn of darmkanker. “Bij sommige darmproblemen levert gewoon gezond eten al een heleboel winst op. Mijn advies heeft dan snel effect. Mensen zijn blij dat ze minder klachten en meer energie hebben. Vaak slapen ze ook beter. Die dankbare reacties maken mijn werk nog steeds leuk.”
Meer samenwerking
Binnen het samenwerkingsverband Elz’ (Eerstelijnszorg Achtse Barrier) heeft Marjo contact met huisartsen, praktijkondersteuners, de wijkverpleging, logopedisten en fysiotherapeuten. “Er wordt steeds meer en beter samengewerkt in de zorg. Binnen de wijk doen we dat al heel lang, maar ik heb nu ook vaker contact met diëtisten in het ziekenhuis. Dat is een goede ontwikkeling.”
Met name rondom thuiswonende ouderen is samenwerking van groot belang. Hun aantal neemt toe door de vergrijzing. “Het is belangrijk om hun eetpatroon goed in de gaten te houden. Ouderen vergeten soms om te eten of ze eten steeds minder. Terwijl juist deze groep méér eiwitten nodig heeft. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in melkproducten, vlees, vis, soja en eieren. Voornamelijk groenten en fruit eten is voor ouderen dus beslist niet gezond.” Marjo benadrukt dat als iemand moeite heeft met kauwen, er altijd alternatieve mogelijkheden zijn, zoals een kant-en-klare gemalen maaltijd.
Kleine verandering, groot effect
Het mooie aan haar vak is dat iemand door kleine veranderingen veel gezonder kan leven, geeft Marjo met nog een voorbeeld aan: “Door de dag voldoende vezels eten, heeft veel positieve effecten: op je bloeddruk, suikergehalte en afweersysteem. Vezels zijn echt niet alleen goed voor de stoelgang. Dus eet voortaan volkoren knäckebrod in plaats van ‘gewoon’ knäckebrod. Dat helpt enorm en ik hoor altijd terug: ‘Nou, dat was helemaal niet moeilijk’.”
Goed om te weten!:
- Marjo Geurts werkt op maandag en donderdag in Medisch Centrum Artois. Op indicatie komt ze ook aan huis. Kijk voor meer informatie op www.diedietist.nl.
- Iedereen kan rechtstreeks bij de diëtist terecht, een verwijzing is niet noodzakelijk.
- De basisverzekering vergoedt 3 uur begeleiding door een diëtist. Hiervoor wordt wel het eigen risico aangesproken. Voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes, geldt een andere regeling (zonder eigen risico).
- Marjo beveelt de volgende websites aan voor goede en betrouwbare voedingsinformatie: www.voedingscentrum.nl, www.wkof.nl en www.goedgevoedouderworden.
- De Nierstichting geeft op www.nierstichting.nl veel tips over minder zout eten, onder meer via een handige kruidenwijzer: www.nierstichting.nl/kruidenwijzer.
|