Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

November 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand: de Charlevillehof

Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever.
Deze maand: de Charlevillehof. Eerdere afleveringen vind je op:
https://achtse-barrier.nl/webpagina/935/lanen-en-hofjes-in-achtse-barrier.

de Charlevillehof

Charleville ligt aan de Maas in de Franse Ardennen op zo’n 70 km van de Belgische grens en is het noordelijke deel van de zogenaamde dubbelstad Charleville-Mézières.

Mézières, gelegen in een bocht van de Maas, was al in de Gallo-Romeinse tijd bekend als Maceriae. In de 11e eeuw komt de stad tot bloei, wanneer de Maas wordt gebruikt voor de handel met de noordelijke Nederlanden. Wijn, sterke dranken, graan en textiel worden naar het noorden vervoerd. Hout, leisteen, steenkool, gepekelde vis gaan naar het zuiden. De belastingen, die op de goederen geheven worden, zorgen voor welvaart in de stad.

Vanaf de 16e eeuw werd Mézières ook op militair gebied belangrijker en werden de al bestaande vestingwerken gemoderniseerd. Op de andere oever van de Maas, tegenover Mézières werd in 1606 Charleville als een nieuwe stad gesticht door de Franse hertog Charles de Gonzague.
De nieuwe stad, vernoemd naar de hertog, werd ontworpen als een ‘ideale’ stad met een rechthoekig stratenplan en met een centraal plein, het Place Ducale. De hertog stimuleerde de komst van nieuwe bewoners, handelaars en ambachtslieden. Rond het Place Ducale werden statige classicistische herenhuizen gebouwd naar het voorbeeld van het Parijse Place des Vosges. De erfgenamen van de hertog hebben zijn stedenbouwkundige ideeën tot in de 19e eeuw gerespecteerd.
Met de steun van de hertogen werd Charleville het nieuwe economische centrum van de Franse Ardennen.

In 1966 werd Charleville samengevoegd met de nabij gelegen stad Mézières en nog enkele dorpen tot de huidige stad Charleville-Mézières.

Het Place Ducale