Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

November 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Veel ouders onzeker over ontwikkeling jong kind

“Is het normaal dat mijn peuter zo vaak valt? Ik ben bang dat mijn baby zich verslikt. Waarom praat mijn kindje nog niet?” Jonge ouders zijn vaak onzeker en hebben veel vragen. Logopedist Marianne van Groningen en kinderfysiotherapeut Willy Hoving stellen gerust, leggen uit en coachen. Het resultaat: ouders krijgen meer zelfvertrouwen én meer plezier.

Marianne van Groningen en Willy Hoving zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van het jonge kind. Vanuit hun jarenlange ervaring valt het hen op dat ouders onzekerder zijn geworden. “Ze zijn snel bang dat er iets mis is”, vertelt kinderfysiotherapeut Willy. “Ik krijg vaak de vraag: mijn kind valt zoveel, is er iets aan de hand? Terwijl het normaal is dat jonge kinderen vallen. Daar leren ze van. Ouders zijn heel beschermend en proberen vallen te voorkomen. Bijvoorbeeld door kinderen te dragen of veel in de buggy te laten zitten.”

Actief bezig zijn
Bij een vraag over vallen onderzoekt Willy uiteraard of er lichamelijke of andere oorzaken zijn. Meestal is er niets aan de hand. Ze stimuleert ouders dan om actief met hun kind bezig te zijn. “Wandelen, buiten spelen, naar de speeltuin. Leren doet je letterlijk met vallen en opstaan. En een kindje mag best in een buggy, maar laat het die buggy ook eens zelf duwen.”

Logopedist Marianne herkent veel in het verhaal van Willy. “Ik krijg vaak vragen over de overgang naar vaste voeding. Ouders vinden het eng om te zien dat hun kind moeite heeft met een stukje brood. Ze zijn bang voor verslikking, maar een ‘onrijpe’ slikbeweging hoort bij het leerproces.” Ook Marianne stelt gerust, legt uit en geeft tips. “Als je het brood niet vóór in de mond legt, maar aan de zijkant, maak je het makkelijker voor je kindje”, geeft ze als voorbeeld.

Veel raakvlakken
Op het eerste gezicht zijn logopedie en fysiotherapie heel verschillende vakgebieden. Toch hebben ze rondom de ontwikkeling van het jonge kind veel met elkaar te maken. “Sterke spieren zijn belangrijk bij bewegen, maar ook bij leren eten. Als een kind niet goed rechtop kan zitten, is het lastiger om een hapje weg te werken”, legt Willy uit.“

Andersom ziet Marianne dat kinderen die weinig bewegen, vaak ook minder praten.
“Alles wat je samen met je kind doet, kun je benoemen. Tijdens een wandeling kom je van alles tegen: een auto, een boom, een huis, enzovoorts. Wanneer je dat spelenderwijs deelt, slaat je kind dit op. Dat is heel goed voor de taalontwikkeling.”
In feite is alles wat je in het dagelijks leven samen onderneemt, goed voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind. Van samen tafeldekken tot samen boodschappen doen.

Iedereen anders
Wat het tweetal ook belangrijk vindt om te melden: geen kind is hetzelfde. De een loopt eerder, de ander praat eerder. Je kind met anderen vergelijken heeft geen zin en leidt alleen tot extra onzekerheid.
Internet speelt daarbij een grote rol, merken Marianne en Willy. “Onzekere ouders gaan op internet dingen opzoeken en komen vaak uit op ernstige problemen. Hierdoor schieten ze onnodig in de stress.” Ook sociale media – met foto’s en verhalen over ‘perfecte’ kinderen – kunnen ouders onzeker maken.

Tot besluit hebben ze nog een tip voor de feestdagen. “Kinderen krijgen vaak veel speelgoed cadeau. Als je je kind wilt ondersteunen, is het goed om sámen met dat speelgoed te spelen en te benoemen wat jullie doen. Zo kun je de motoriek én de taalontwikkeling stimuleren. Het geeft je zelfvertrouwen en zeker ook plezier, want het is vooral leuk om zo met je kind bezig te zijn!”

Goed om te weten!:
  • Maak je je zorgen? Blijf er niet mee zitten! Logopedie en kinderfysiotherapie zijn direct toegankelijk (geen verwijzing nodig). Soms is één gesprek al voldoende.
  • Bij Elz’ Achtse Barrier zijn twee logopediepraktijken aangesloten: Van Groningen Derksen en Jolanda van Eikeren.
  • Logopediepraktijk van Groningen-Derksen heeft o.a. locaties aan de Châteaurouxhof en in Medisch Centrum Artois: www.logopedieeindhoven.nl.
  • Jolanda van Eikeren werkt vanuit haar praktijk aan de Evreuxlaan: www.logopedie-jveikeren.nl.
  • Praktijk voor Kinderfysiotherapie Noord werkt onder andere in Medisch Centrum Artois: www.kinderfysio.eu.