Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

September 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand

Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever.
Deze maand: de Duinkerkenlaan. Eerdere afleveringen vind je op:
https://achtse-barrier.nl/webpagina/935/lanen-en-hofjes-in-achtse-barrier.

Duinkerken ligt aan de Noordzee aan de grens met België. De Franse Westhoek (het gebied rond Duinkerken) was een van oudsher Nederlandstalig gebied in Frankrijk: er werden Vlaamse dialecten gesproken.
Duinkerken dankt zijn naam aan een kerk die in de 9e eeuw gebouwd werd in een vissersdorp. Graaf Boudewijn III van Vlaanderen liet rond 960 de eerste vestingmuren optrekken. In de 12e eeuw kreeg de plaats stadsrechten. De haven bloeide op door de handel tussen Vlaanderen en Engeland.
Het gebied rond Duinkerken was deel van de Spaanse Nederlanden onder keizer Karel V. De slag bij Nieuwpoort in 1600 was onderdeel van een veldtocht tegen de haven van Duinkerken. In 1646 lukten het de Fransen met hulp van de Nederlandse vloot de stad te bezetten. In 1652 kwam de stad opnieuw in Spaanse handen. Op 25 juni 1658 gaf de stad zich over aan de Fransen, maar Lodewijk XIV droeg diezelfde dag het bestuur van Duinkerken over aan de Engelsen.
Nog steeds wordt eraan herinnerd dat Duinkerken op één dag 's morgens Spaans, 's middags Frans en 's avonds Engels was.

In 1662 kocht Frankrijk de havenstad weer terug van Engeland en op 28 november van dat jaar werd de stad definitief Frans. Duinkerken werd daarna een belangrijke oorlogshaven.

In de Eerste Wereldoorlog lag Duinkerken op nog geen dertig kilometer van het front. De stad speelde een belangrijke rol in de bevoorrading van de geallieerde troepen en werd meermalen gebombardeerd vanuit Duitse zeppelins.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad vooral bekend van de evacuatie van het Britse leger in 1940 via Duinkerken.
De stad werd daarbij grotendeels verwoest, en daarna door de Duitsers tot een vesting omgebouwd.
Bij de bevrijding van Frankrijk in 1944 bleef de Festung Dünkirchen in Duitse handen, omgeven door ondergelopen polders.
Pas op 9 mei 1945 gaf het Duitse garnizoen zich over.