Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Juni 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand: Honfleurlaan

Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever. Deze maand: Honfleurlaan. Eerdere afleveringen vind je op:https://achtse-barrier.nl/webpagina/935/lanen-en-hofjes-in-achtse-barrier.

Honfleur ligt in Normandië, op de zuidelijke oever van de Seine tegenover de havenstad Le Havre. De Seine mondt hier uit in het Kanaal.

Honfleur wordt in 1027 voor het eerst genoemd in een officieel document door Richard III, hertog van Normandië.
Honfleur was in de 12e eeuw een belangrijke doorvoerhaven, voor de handel van goederen uit Frankrijk met bestemming Engeland.
Door zijn ligging aan de monding van de Seine werd Honfleur een strategische belangrijke haven voor de verdediging van de Seinemonding. Het was een toegangspoort tot Frankrijk en de kortste (water)weg naar Parijs.
Honfleur werd gedurende de 14e en de 15e eeuw verschillende keren bezet door de Engelsen, om daarna weer bevrijd te worden door Franse troepen.

Tot in de 18e eeuw groeide Honfleur gestaag verder. Alle activiteiten stonden in het teken van de scheepsbouw, de maritieme handel en verre expedities en grote ontdekkingsreizen. Zo werden vanuit Honfleur ‘Brazilië’ en ‘Canada’ ontdekt, waarbij onder andere in 1608 Quebec werd gesticht. Honfleur werd nu een belangrijke haven voor de handel met de overzeese koloniën.

In 1684 werd het open haventje omgebouwd tot een met sluisdeuren afgesloten dok, waarin het water ook bij laag tij bleef staan. Dit ‘oude dok’ (Vieux Bassin) is nu het toeristische centrum van Honfleur.
De schilderachtige haven wordt gekenmerkt door huizen met voorgevels die zijn bedekt met leien.

De Sainte-Catherinekerk in Honfleur is de grootste houten kerk in Frankrijk, gebouwd met hulp van scheepstimmerlui. Het dak lijkt op een omgekeerde houten romp van een schip. De klokkentoren staat los van de kerk.

In tegenstelling tot Le Havre, aan de overkant van de Seine, ontkwam Honfleur tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel aan het oorlogsgeweld en bombardementen.