Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Juni 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Apotheker zet zich in voor gezonder leven en minder medicijnen

Paul Yoe weet het zeker: veel medicijnen die zijn apotheek dagelijks uitgeeft, zijn minder of zelfs niet meer nodig als mensen gezonder gaan leven. Als Leefstijlapotheker gaat hij zich daar extra voor inzetten. Gezonder eten, stoppen met roken, minder alcohol, meer bewegen en beter slapen? De apotheek kan u daarbij helpen!

Apotheker Paul Yoe, van BENU Apotheek Achtse Barrier, is bijna klaar met de opleiding tot Leefstijlapotheker. Op dit moment zijn er in ons land 150 van deze gespecialiseerde apothekers. Zij combineren hun kennis over geneesmiddelen met kennis over leefstijlgeneeskunde. Een belangrijk doel van de Leefstijlapotheker is preventie: voorkomen is beter dan genezen.

Voeding belangrijk
Wat de opleiding hem onder andere heeft geleerd, is het belang van goede voeding, vertelt Paul. “Volgens de evolutieleer zijn wij als mens ooit ontstaan met een lichaam dat opgebouwd is met DNA en genen. In het begin van de mensheid leefden we vooral als ‘verzamelaars’. We aten veel groenten, fruit en knollen. Op een gegeven moment zijn we ook gaan jagen, maar eigenlijk waren we daar helemaal niet zo goed in. Daarom stond er niet veel vlees op het menu. Alles bij elkaar aten we toen heel gezond.”
Ondertussen is de wereld flink veranderd en hebben we daar onze leefstijl en voeding op aangepast. Maar, zegt Paul, onze genen zijn voor een groot deel hetzelfde gebleven. “En daardoor begrijpt ons lichaam niet altijd hoe het met al die vreemde en vaak ongezonde voedingsstoffen moet omgaan. Daardoor hebben veel mensen last van overgewicht en allergieën, bijvoorbeeld glutenallergie of lactose-intolerantie.”

Beter eten, minder medicijnen
Als we anders gaan eten heeft dat een effect op medicijngebruik, gaat Paul verder. “Een voorbeeld is diabetes type 2. Dat ontstaat onder andere doordat we de hele dag door - vaak ongezonde - eetmomenten hebben. Soms wel negen tot elf keer op een dag. Dan weer een koekje, dan weer chocola, dat gaat maar door. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel in het lichaam lange tijd hoog, met als gevolg dat het lichaam veel insuline aanmaakt. Op die manier ontwikkel je sneller diabetes en dan is medicatie nodig.”
Diabetes type 2 kun je ‘omkeren’, benadrukt hij. “Door anders te eten, gaat het lichaam weer gezond reageren. En dan wordt het mogelijk om medicijnen af te bouwen.”

Gezondheidscheck
Om mensen te helpen bij het aanpassen van hun leefstijl heeft BENU Apotheken een Gezondheidscheck ontwikkelt. Hiervoor kun je een afspraak maken. Als deelnemer vul je eerst een Bewustwordingsdagboek in. Tijdens een gesprek worden gezondheidsmetingen gedaan (o.a. bloedsuikerspiegel, cholesterol, bloeddruk) en veel vragen gesteld. Vervolgens maakt de apotheker een persoonlijk gezondheidsrapport met adviezen.

“De Gezondheidscheck is vooral bedoeld voor mensen tussen 35 en 60 jaar. In eerste instantie gaan we actief mensen benaderen die verzekerd zijn bij zorgverzekeraar ASR. Zij kunnen gratis deelnemen omdat deze Gezondheidscheck in hun aanvullend pakket zit. Bovendien kunnen wij er op die manier ervaring mee opdoen.”

Wie niet bij ASR is verzekerd en toch belangstelling heeft, kan ook een afspraak maken voor de Gezondheidscheck, maar dan zijn er (beperkte) kosten aan verbonden.

Samenwerking zorgverleners
De Leefstijlapotheker wil behalve de bewoners óók zorgverleners in de wijk bewuster maken van de mogelijkheden rondom een gezonde leefstijl. “Een aantal collega’s weet al waar we mee bezig zijn en binnenkort gaan we er met de fysiotherapeuten over praten”, aldus Paul Yoe. Zelf heeft hij inmiddels zijn leefstijl ook aangepast. “Ik loop met andere ogen door de supermarkt en koop meer gezonde producten. Ook eet ik minder brood, want ik ben erachter gekomen dat dit niet goed is voor mijn bloedsuikerspiegel. In plaats daarvan kies ik vaker voor yoghurt of roggebrood. En ja, ik voel me daar echt fitter door.”Goed om te weten!: