Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Mei 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van deze maand: Rijssellaan

Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever. Deze maand: de Rijssellaan. Eerdere afleveringen vind je op:https://achtse-barrier.nl/webpagina/935/lanen-en-hofjes-in-achtse-barrier.

Rijsel (in het Frans: Lille) is een stad in Noord-Frankrijk nabij de grens met België aan de rivier de Deule. Het is de hoofdstad van Frans-Vlaanderen, van het Noorderdepartement, en van de regio Hauts-de-France.

De stad is gesticht onder de Latijnse naam Ad Insulam, die letterlijk ‘op of bij het eiland’ betekent. Rijsel lag in de vroege middeleeuwen nog op de taalgrens van de Germaanse en Romaanse talen.
In het Oudfrans werd Ad Insulam vertaald als à l’isle en in het Middelnederlands als ter ijs(s)el. In het huidige Frans à Lille en in modern Nederlands te Rijsel. Beide namen zijn ongeveer even oud.
Voor veel Nederlanders is Rijsel een onbekende naam. In Nederland wordt Rijsel soms nog met dubbele s geschreven: Rijssel, zoals in Achtse Barrier: Rijssellaan.

In de 15e eeuw behoorde het gebied tot Vlaanderen. Door het huwelijk van Margaretha van Vlaanderen en Filips de Stoute wordt het een deel van Bourgondië. Van 1500 tot 1667 maakt Rijsel deel uit van de Spaanse Nederlanden.
De Franse koning Lodewijk XIV verovert in 1667 de stad na een beleg van enkele dagen. Er wordt nog vaker om de stad gevochten, ook door Hollanders. Bij het Verdrag van Utrecht (1713) wordt de stad definitief Frans. Rijsel heet nu Lille.

Lille/Rijsel is van oudsher een kruispunt geweest van autowegen, waterlopen en spoorwegen, waardoor de stad zich als een belangrijk economisch centrum kon ontwikkelen. In de 18e en 19e eeuw werd de textielindustrie belangrijk. Na 1850 groeit de stad door de sterke industrialisatie, waarbij de bevolking meer dan verdubbelt.

Lille is nu de tiende stad van Frankrijk en de vierde agglomeratie van het land. In veel gebouwen is de geschiedenis met Vlaamse, Franse en ook wat Engelse invloeden nog af te lezen.
Het zakendistrict Euralille, gebouwd rond het Station Lille-Europe, met moderne gebouwen en shopping-mall is een bezienswaardigheid en een populaire attractie.
In 2004 werd Lille Europese Culturele Hoofdstad en is sindsdien de ‘Stad van Kunst en Geschiedenis’.