Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Mei 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Jubileumconcert Eindhovens Kamerkoor (EKK)

Het EKK werd in april 1951 opgericht door vier pioniers: dirigent Harm de Vries, mevr. Kramer, mevr. Mellema en mevr. Tol. Waarmee het overigens het oudste, nog actieve kamerkoor in Eindhoven is. Het koor werkte na deze pioniersfase samen met bekende dirigenten als Andries Clement, Ramon van den Boom, Wolfgang Lange, Arjan van Baest en Lucas Vis.

In 2021 staat het koor al weer enige jaren onder de inspirerende leiding van de jonge maar uiterst vakkundige dirigent Rienk Bakker, die ook de artistieke leiding zal hebben van het jubileumconcert.

Hoogtepunten
In de afgelopen 70 jaar heeft het koor vele gedenkwaardige concerten gegeven. Een van de eerste hoogtepunten was wel de programmering van de Hohe Messe, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog nauwelijks door amateur kamerkoren werd uitgevoerd. Een heel andere zijde van het koor manifesteerde zich in een scenische uitvoering van het moderne oratorium ‘Le Roi David’ van Arthur Honegger o.l.v. Andries Clement waarvan ook een commerciële opname gemaakt werd, die in de vakpers geprezen is. In de periode onder Andries Clement werd ook de dubbelkorige mis van Frank Martin door het koor als één van de eersten in Nederland uitgevoerd.
Meer recent heeft het koor samen met andere koren in Eindhoven en Tilburg een ambitieus project georganiseerd om de 40-stemmige mis van Striggio uit te voeren samen met nieuwe composities van Arjan van Baest en Andries Clement op basis van teksten van Etty Hillesum.

Bijzonder concert
Het 70-jarig jubileum zal op 15 mei samen met het Eindhovense publiek gevierd worden met een bijzonder concert in de St. Catharinakerk om 15.00 uur.

Dirigent Rienk Bakker licht toe: “Tijdens dit bijzondere concert willen we wat groter uitpakken qua bezetting. De medewerking van een orkest brengt repertoire binnen ons bereik dat normaal gesproken buiten onze programmering ligt. We houden ervan om het publiek enerzijds te verrassen met niet vaak gehoorde muziek alsmede ze herkenbare werken van vertrouwde componisten te laten horen. Voor de pauze klinken het Magnificat van de Tsjechisch-Duitse componist Jan Dismas Zelenka en de Missa Sapientiae van Antonio Lotti en na de pauze het Magnificat van de bekende componist John Rutter. Twee muzikale werelden die niet dichtbij elkaar liggen, maar wel het feestelijke karakter van dit concert definiëren.”

Voorafgaand aan ons concert zal een cultuurhistoricus een toelichting geven op de werken die uitgevoerd gaan worden. Deze muzikale stukjes zullen filmisch worden omlijst.