Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Mei 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

In Memoriam: Jan Verhagen

Er valt een stilte bij 't Brierke.
Plotseling werden wij geconfronteerd met een andere Jan Verhagen dan we gewend waren.
Jan was altijd opgeruimd en vrolijk. En ook druk! Maar hij had altijd wel een verhaal klaar. Met leuke anekdotes over zijn jeugd. Hoe rond zijn ouderlijk huis de talenten van Ria Valk en Anneke Grönloh werden ontwikkeld. Of hoe hij en zijn kameraden de politie te slim af waren in de Woenselse watermolen, vlak bij in de Brugstraat.
Maar het kon ook gebeuren dat hij een gedetailleerde uitleg ten beste gaf over de noodzaak om je luidsprekers aan te sluiten met vergulde kabels van het formaat om een auto te starten. Of hij wist iedereen te boeien met zijn verhalen over het automatiseringsproces bij de gemeente Nuenen.
En of hij nou meehielp bij het vouwen en nieten of met zijn vaste maatje Dik Anholts de tassen met Brierkes rondreed door de wijk, Jan was altijd aan het woord.
Twee maanden geleden zagen we ineens een andere Jan. Bedrukt gezicht, duidelijk vermagerd, hij maakte zich zorgen om zijn gezondheid.
Eerst was de focus op zijn suikerhuishouding, maar enkele weken later werd duidelijk dat het veel ernstiger was en dat hij zich moest voorbereiden op het einde van zijn leven.
Op zijn eigen wijze heeft hij dat gedaan. Hij ging persoonlijk afscheid nemen van vrienden en bekenden. En ook bij dat 'afscheidsgesprek' ging het niet over wat zijn toekomst was, maar over de gezamenlijke leuke herinneringen uit het verleden. En iedereen stond versteld van de details die hij nog oplepelde.
Enkele dagen voor zijn 77e verjaardag is hij in bijzijn van zijn dierbaren overleden. Op 22 april is hij onder overweldigende belangstelling begraven op begraafplaats De Oude Toren.
Wij wensen Tiny en de kinderen en kleinkinderen de kracht om dit verlies een plaatsje te geven in hun toekomst.

Martin van de Goor