Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Mei 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Schulden? Praat erover en zoek hulp!

Het zijn lastige tijden. Alles wordt duurder en er gaan meer bedrijven failliet. Ook door andere oorzaken kun je het financieel steeds moeilijker krijgen. Soms ontstaan er schulden. Hoe ga je daarmee om, wat kun je doen? Om te beginnen: praat erover en zoek hulp. Je bent geen uitzondering!

WIJeindhoven ondersteunt mensen die problemen hebben door schulden. “Het kan iedereen overkomen: jongeren, gezinnen, alleenstaanden en mensen met een eigen bedrijf”, vertelt medewerker Marit van de Louw van het WIJteam in Achtse Barrier. “Door allerlei omstandigheden kan het financieel misgaan. Dit geeft meestal veel stress. Als schulden zich opstapelen, kunnen mensen psychische klachten of slaapproblemen krijgen. Het kan ook tot eenzaamheid leiden, want mensen gaan de deur niet meer uit. En er is vaak schaamte.”

Haar collega Gert-Jan Kuipers vult aan: “Door de schaamte durven mensen niet over hun problemen te praten. Sommigen steken hun kop in het zand en maken geen post meer open. Problemen worden alsmaar groter, totdat je door de bomen het bos niet meer ziet.” Zover hoeft het niet te komen, benadrukt hij. “Als je er op tijd bij bent, is er best veel te regelen. Mensen denken vaak dat ze maandelijks heel veel geld moeten aflossen om uit hun schulden te komen. Dat is niet zo. Een paar tientjes per maand kan soms ook al.”
Alles op een rij
Marit begeleidt wijkbewoners met een schuldenprobleem. “Eerst gaan we uitgebreid met elkaar in gesprek. Ik stel veel vragen. Vaak zie je dat er door de schulden ook andere problemen zijn ontstaan, bijvoorbeeld in een relatie of bij de opvoeding van kinderen. Het is belangrijk om alles in beeld te krijgen.” Je kunt altijd een bekende of onafhankelijke cliëntondersteuner meenemen naar een gesprek.

De volgende stap is een overzicht maken van alle uitgaven, inkomsten en schulden. Als de situatie ingewikkeld is, kan gekozen worden voor samenwerking met de gemeente Eindhoven. “Daar werken gespecialiseerde mensen die precies weten wat er wel en niet mogelijk is.” Er zijn ook andere organisaties in Eindhoven die kunnen meehelpen, zoals het Sociaal Raadsliedenwerk van Lumens. Daarnaast heeft het WIJteam goede contacten met zorgverleners en vrijwilligers in de wijk. Marit: “Natuurlijk altijd met aandacht voor privacy. We geven nooit iets door zonder toestemming van de inwoner.”

Betalingsregeling
Een schuld kan ontstaan bij een telefoonprovider, een woningcorporatie, de Belastingdienst, een webwinkel of een andere partij. Een betalingsregeling zorgt ervoor dat de schuld in kleine stukjes mag worden terugbetaald, en dat geeft minder stress. Lukt het je niet om zelf zo’n regeling te treffen?
Dan kan het helpen om WIJeindhoven in te schakelen, vertelt Marit. “Als wij erbij betrokken zijn, geeft dat schuldeisers vertrouwen. Ze zullen dan sneller meedenken.”

WIJeindhoven ondersteunt mensen op twee manieren. Soms is het nodig om direct actie in te komen, bijvoorbeeld omdat er geen geld meer is voor eten. Daarnaast werkt de begeleider samen met de inwoner stap voor stap aan verbetering van de situatie. “We stimuleren mensen om zoveel mogelijk zelf te doen, maar we staan ernaast en helpen als dat nodig is.
Het doel is dat iemand op eigen kracht verder kan.”

Een voorbeeld
Marit vertelt over een man die ze heeft geholpen. “Hij verloor zijn baan en kwam in de WW. Toen die afliep, wist hij eerst niet dat hij een bijstandsuitkering kon aanvragen. Daardoor had hij drie maanden geen inkomen. Hij maakte schulden, waaronder huurschuld. Hierdoor dreigde huisuitzetting. We hebben toen samen een gesprek gehad bij de woningcorporatie. Er is een betalingsafspraak geregeld en bij de gemeente werd Budgetbeheer aangevraagd. Dat hield in dat de gemeente een tijdlang zijn vaste lasten betaalde. Nu, twee jaar later, is hij schuldenvrij.”

Gert-Jan kan het niet vaak genoeg zeggen: ”maak je problemen bespreekbaar. Het maakt niet uit bij wie. Bij ons, bij je huisarts, bij buren of op school. Als je niets doet, verandert er niets. Als je wel iets doet, krijg je steun en hoop voor de toekomst.”


Goed om te weten!:

  • Het WIJteam is elke woensdag van 9.00 tot 11.00 uur aanwezig in De Mortel. Je kunt daar met al je vragen terecht.
  • Jongeren kunnen ook altijd contact opnemen met jongerenwerker Bilal (06 - 52 74 64 75). Of loop binnen bij het jongerencentrum, waar je leeftijdsgenoten treft om mee te kletsen.
  • Op Buurtplein Achtse Barrier kun je zelf aan de slag, met de zelfhulpmodule ‘Geldzorgen’. Kijk op www.achtsebarrier.nl -> Zelfzorg -> Geldzorgen.
  • Op de website van de gemeente staat veel over hulp bij geldzorgen en schulden: www.eindhoven.nl/inkomen-zorg-en-onderwijs/inkomen.