Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Januari 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand

Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever.
Deze maand: de Amienslaan. Eerdere afleveringen vind je op:
https://achtse-barrier.nl/webpagina/935/lanen-en-hofjes-in-achtse-barrier.

Amiens is de hoofdstad van het departement Somme en van de voormalige regio Picardië in Noord-Frankrijk. De stad ligt circa 120 km ten noorden van Parijs.
Al voor de Romeinse tijd was hier een nederzetting met de naam Samarobriva (brug over de Somme). De Romeinen noemden de plaats Civitas Ambianensium, naar de bevolking die er destijds woonde: de Ambiani. Hieruit ontstond uiteindelijk de huidige naam Amiens.

In Amiens staat een van de belangrijkste kathedralen van Frankrijk, de Notre Dame. Deze kathedraal uit de 13e eeuw is sinds 1981 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is een van de grootste gotische kathedralen van Europa. De kathedraal is 145 meter lang en 70 meter breed. De hoogste toren is ruim 110 meter hoog.
Amiens ligt aan de rivier de Somme. Het gebied was vroeger erg moerasachtig. Een deel werd met kanaaltjes droog en bewoonbaar gemaakt, zoals in de wijk Saint-Leu nog is te zien. Buiten de stad liggen de Hortillonnages, ‘de tuinen’.
Het is een (volks)tuingebied van ruim 300 hectare, doorsneden met kanaaltjes. De meeste tuinen zijn alleen per boot bereikbaar. De tuinproducten worden op de weekmarkt verkocht.

In de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de binnenstad verwoest. Onder leiding van architect Auguste Perret vond de wederopbouw plaats. Deze architect ontwierp ook een woontoren. De tour Perret was lange tijd de hoogste wolkenkrabber van West-Europa.