Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

September 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand (september)

De wijkkalender maakt dit jaar een 'Tour de France'.
Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever. Deze maand: de Provencehof.

De Provence ligt in het zuidoosten van Frankrijk, tussen de Middellandse Zee, het Rhonedal en Italië. Grote steden in de Provence zijn Marseille, Nice, Avignon en Aix-en-Provence.
De naam Provence stamt af van het Romeinse Provincia Romana.

De Middellandse Zeekust en met name de Côte d’Azur is een belangrijke toeristische streek met mondaine badplaatsen als St-Tropez, Cannes, Antibes en Juan-les-Pins.
Landschappelijk kent de Provence grote verschillen. Er zijn de stranden en het moerasgebied van de Camargue met een keur aan vogels, waaronder flamingo’s. Meer het binnenland in wordt het heuvelachtig en soms bergachtig. Een bekende berg is de Mont Ventoux. In het noorden van de Provence ligt het Grand Canyon du Verdon, een door de rivier uitgesleten kloof die wel 25 km lang is en soms wel 700 m diep is.
De Provence staat ook bekend als grote producent van roséwijnen. Al 600 jaar voor Chr. plantten de Grieken wijnranken in de streken rond Marseille. Ook bekend zijn de Provençaalse kruiden. De basis is altijd tijm, rozemarijn, marjolein en bonenkruid, vaak worden nog andere kruiden toegevoegd als oregano, basilicum, dragon. Nog een belangrijk product uit de Provence is de lavendel, bekend van olie en parfums.

   
 
Lavendelvelden in de Provence