Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

September 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Team Achtse Barrier Zuidzorg:
Positieve gezondheid staat voorop

Ze zijn al heel lang actief in de wijk, de verpleegkundigen en verzorgenden van Zuidzorg. Hoog tijd om bij te praten over de manier waarop zij de bewoners ondersteunen. Ditmaal met Anne en Esther, die allebei een jaar geleden aan de slag gingen in het team Achtse Barrier.

Het team bestaat uit maximaal 15 medewerkers en telt op dit moment circa 9 medewerkers. Esther van den Berg is verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) en komt bij de mensen thuis voor ondersteuning bij persoonlijke zorg en verpleegtechnische handelingen.

Haar collega Anne van Hassel heeft er in haar functie van wijkverpleegkundige een taak bij: het indiceren van de zorg. “Ik bekijk samen met de cliënt en diens mantelzorgers tegen welke problemen zij aanlopen. Samen zoeken we naar mogelijke oplossingen hiervoor”, legt ze uit.

Aandacht
De Zuidzorg-medewerkers geven aan dat iedereen de tijd en aandacht krijgt die nodig is. Daarom wordt samen met de cliënt en de mantelzorger(s) goed in kaart gebracht wat er allemaal aan de hand is, waardoor dat komt en hoe ze dat gezamenlijk kunnen aanpakken.

Zeker bij de terminale zorg, voor mensen die niet lang meer te leven hebben, is voldoende tijd heel belangrijk, benadrukken Esther en Anne. “Deze vorm van zorg is echt een kracht van Zuidzorg. We doen dit vaak en werken dan nauw samen met de huisarts en de vrijwillige palliatieve thuiszorg. Sowieso is er regelmatig contact met de huisarts en de praktijkondersteuner”, vertelt Anne. “De lijntjes zijn kort, ook met ergotherapeuten, fysiotherapeuten, pedicure, diëtisten en de mensen van Wijeindhoven. Het is erg prettig dat we binnen ELZ zo goed samenwerken.”

Actief blijven
Vanwege de vergrijzing en de verschuiving van ziekenhuiszorg naar zorg thuis is er steeds meer vraag naar thuiszorg. Daarnaast is er een landelijk tekort aan zorgpersoneel. Hierdoor ligt nu de nadruk op werken vanuit ‘Positieve Gezondheid’. In deze visie op zorg staat een betekenisvol leven centraal, dus niet iemands ziekte.
Anne licht toe: ”We kijken eerst naar wat iemand nog wel zelf kan, of met behulp van mantelzorg en/of hulpmiddelen. Actief blijven is heel goed voor mensen.” Praktische hulpmiddelen die aangeboden worden zijn o.a. een druppelbril (voor druppelen ogen), een knopenhaak (voor aankleden) en aantrekhulpmiddelen (voor bijvoorbeeld sokken, onderbroek en steunkousen). Ook wordt gekeken naar technologische oplossingen zoals een Medido; dit is een automatische medicijn-uitgifte box.

De mantelzorger wordt zoveel mogelijk betrokken bij het ondersteunen van de cliënt. Via een digitaal cliëntendossier kunnen cliënten en/of mantelzorgers mee communiceren en nadenken over de zorg.

Blijven leren
De verpleegkundigen en verzorgenden van Zuidzorg vinden het belangrijk om van cliënten te horen hoe zij de zorg ervaren.
Esther: ”Wij vragen daarom of ze ons een cijfer willen geven aan de hand van een vragenlijst op de website van Zorgkaart Nederland. Op die manier worden de ervaringen voor iedereen zichtbaar. En wij kunnen ervan leren!”

   
 
Foto: Esther (links) en Anne
 

 

Goed om te weten!

  • Heeft u, of een naaste van u, behoefte aan thuiszorg? Aanvragen kan via de website van Zuidzorg:
    www.zuidzorg.nl/wijkzorg/zorg-aanvragen.
  • De werktijden van het team liggen tussen 07.00 en 23.00 uur. Er is een 24-uurs bereikbaarheid voor noodsituaties.
  • Medewerkers van het team kunnen adviseren over personenalarmering en maaltijdvoorzieningen. Hierover is ook informatie te vinden op de website van Zuidzorg: www.zuidzorg.nl.
  • Zuidzorg heeft ook een afdeling Thuiscoaching. Een medewerker coacht dan bijvoorbeeld het organiseren van het huishouden of de administratie, of bij het plannen van de dag.
  • Zuidzorg beschikt daarnaast over een Verpleegkundig Technologisch Team (VTT) voor zorg voor bijvoorbeeld infusen.