Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

September 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand (augustus)

De wijkkalender maakt dit jaar een ‘Tour de France’.
Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever. Augustus: de Nanteslaan.

Nantes was door de ligging aan de monding van de Loire al in de Romeinse tijd een handelsstad. Vanaf het einde van de 14e eeuw werd Nantes ook een steeds belangrijkere havenstad voor de handel met Spanje, Engeland, Scandinavische landen en Holland (o.a. Loire-wijnen).

In de Middeleeuwen werd de stad nauw betrokken bij de strijd om de heerschappij over Bretagne tussen de graven van Nantes en die van de concurrerende stad Rennes. Uiteindelijk werd Nantes de hoofdstad van Bretagne. Het Kasteel van de Hertogen van Bretagne dateert uit die tijd.

Vanaf de 16e eeuw vestigden zich Hollandse handelaren op de noordelijke Loire-oever. Met de Handelsbeurs ontstond rond Place de la Petite-Hollande het economisch centrum van Nantes.
Tegenover de Place de la Petite-Hollande ligt het Ile de Nantes, een groot eiland in de Loire. Hier bevonden zich vroeger scheepswerven, smederijen en zeepfabrieken. De havenactiviteiten zijn in de loop van de jaren verplaatst naar Saint-Nazaire aan de Atlantische Oceaan. Momenteel verandert het eiland van haven-industriegebied in een dynamische wijk met cultuur, creatieve industrie, recreatie en wonen.
Het kunstwerk Les Anneaux (De Ringen) van de Franse kunstenaar Daniel Buren verbindt de nieuwe wijk met de oude stad.

   
 
Les Anneaux (De Ringen)