Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Juni 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Wijkagent van Oort aan het woord

Ik moet me aan de 400 woorden houden, maar soms wil ik wel meer kwijt. Vorige editie was zo’n stukje, want over online wereld kan ik natuurlijk wel een boek schrijven.

Jeugdigen bevinden zich veel online. Is er een incident tussen een paar jeugdigen dan escaleert het in hele korte tijd doordat men elkaar via social media oproept om te komen. Laatst vertelde een collega me dat ze met wat jeugd op de foto was gegaan in de Generalenbuurt. Vanuit daar reed ze direct naar Achtse Barrier, wat is dat.. 10 minuten?... hooguit. Ze sprak op het Biarritzplein wat jeugd en die wisten direct te vertellen dat ze net in de Generalenbuurt met jongeren op de foto was gegaan. De foto had hen al bereikt. Dat is hoe snel het gaat.
Dat voorbeeld zagen we natuurlijk ook in januari waar op social media werd opgeroepen om mee te komen rellen in het centrum, daar werd in korte tijd ook in grote getalen gehoor aan gegeven.
Aan jeugdigen doe ik dan ook de oproep om je niet te laten verleiden om hierin mee te gaan. Denk zelf na en doe niet zomaar iets stoms waar jij of je ouders nog heel lang last van kunnen hebben.
Aan ouders doe ik de oproep om in gesprek te blijven gaan met je kind. Weet op welke platformen hij/zij zich bevindt en weet wat voor soort berichten er met elkaar gedeeld worden. Het kan niet zo zijn dat het normaal is dat je kind met een mes op de foto gaat, of erger nog, dat je kind met een mes de straat op gaat! Dat moet niet de norm worden, want dan gaan we echt de verkeerde kant op.

Door de politie worden ook leuke online activiteiten bedacht, om in contact te komen en blijven met jongeren. Zo is er U-night waarin iedere week een leuk thema besproken wordt en waar regelmatig een bekende Nederlander bij aansluit.
Ook wordt er regelmatig gegamed met jongeren. Hoe leuk is het om een online potje te voetballen tegen een politieagent, of in een shooter het gevecht aan te gaan met de politie. Die kans krijg je niet vaak.

Al met al is er veel te halen op het internet. Ben je bewust van de kansen die er liggen, maar ook van de gevaren.

Iedereen een fijne zomer, tot volgende keer!

Paul van Oort