Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Juni 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand

Juni

De wijkkalender maakt dit jaar een ‘Tour de France’. Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever. Deze maand: de Bourgognelaan.

Bourgogne ligt in het oosten van Frankrijk. Het is een streek met zacht glooiende heuvels, bossen en wijngaarden.
Dijon is de hoofdstad van de regio Bourgogne-Franche-Compté, en tevens de grootste stad van het departement Côte-d’Or. Dijon kende haar glorietijd als hoofdstad van de hertogen van Bourgondië (rond 1400). Naast Dijon is Beaune een belangrijke plaats in Bourgogne.
Hier staat het Hospices de Beaune, een ziekenhuis uit 1443, met een prachtig, veelkleurig dak van geglazuurde dakpannen.
De Bourgogne staat bekend om de wereldberoemde wijngaarden, met druivensoorten als pinot noir (rood) en chardonnay (wit). Bekende wijnen uit de Bourgogne zijn Beaujolais en Chablis. De wijngaarden beslaan een oppervlak van ongeveer 28.530 ha.

Al in de Middeleeuwen groef men kanalen om de landbouwproducten, waaronder dus ook de wijnen, naar de Franse hoofdstad Parijs te vervoeren. Tegenwoordig zijn de kanalen vooral van toeristisch belang.

De Tour de Bourgogne is een fietsroute, die bestaat uit een netwerk van ruim 800 km aan autovrije ‘voies vertes‘, groene wegen. Deze voeren o.a. langs het Bourgogne-kanaal, het Nivernais-kanaal en het Centrum-kanaal en ook over tracés van oude spoorlijnen.

Langs het Bourgogne-kanaal

Juli

De wijkkalender maakt dit jaar een ‘Tour de France’. Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever. De maand juli: de Cahorslaan.

Cahors is de hoofdstad van het departement Lot in het zuiden van Frankrijk. De stad ligt in een bocht van de rivier de Lot en is aan drie zijden omgeven door water. De ligging van Cahors is uniek: de stad ligt op een gelijke afstand van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Pyreneeën.

Cahors was reeds bewoond in de Romeinse tijd. In 574 werd de stad door de Vandalen verwoest. Later is er weer een verdedigingsmuur gebouwd, maar de stad is daarna in de loop van de eeuwen nog meermaals inzet van conflicten geweest. In 1345 werd de verdedigingsmuur afgemaakt.
Cahors werd een handelsstad met een aantal bankiershuizen.
Eind 12e eeuw werd de Pont Vieux gebouwd, die met zijn vijf verdedigingstorens de noord-zuidroute bewaakte. Eind 13e eeuw werd aan de oostkant van de stad de Pont Neuf gebouwd.
In het westen werd in de 14e eeuw de Pont Valentré, een burchtbrug, gebouwd. Deze brug is nog steeds in volle glorie te bewonderen, met zijn zes bogen en drie versterkte torens (gerestaureerd in de 19e eeuw).
De historische binnenstad van Cahors is voor een groot deel bewaard gebleven met smalle straatjes en onderdoorgangen. Hier bevinden zich o.a. twee hôtels (herenhuizen van voor 1400 die er nog heel middeleeuws uitzien.

 

De burchtbrug, Pont Valentré