Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Mei 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Zeggetis

Eendjes en ganzen voeren? Leuk, maar met mate!

Een van de leukste activiteiten die ik als kind met mijn ouders en grootouders deed: eendjes voeren!
Voor deze gelegenheid bewaarde oma altijd haar broodresten.
Nu ik ouder ben, hoor ik regelmatig dat brood eigenlijk helemaal niet goed is voor eendjes en ganzen.
Ik ben op onderzoek uitgegaan. De Vogelbescherming geeft hier duidelijk advies over:“Je mag een klein stukje brood voeren, zolang het niet is beschimmeld”.

Het is belangrijk dat eenden en ganzen brood met mate eten. De hoeveelheid zout in het brood is namelijk erg ongezond voor hen.

In onze wijk wonen veel eendjes en ganzen. Zij worden regelmatig verwend door vele buurtbewoners. Denk er dus alsjeblieft aan, wanneer je met je (klein-)kinderen naar het water gaat, dat je niet de enige bent die de beestjes voert. Bovenop de broodresten die jij hen geeft, komen nog eens broodresten van vele anderen. Daarbij zorgt het brood dat in het water achterblijft voor watervervuiling in de vorm van giftige algen. Deze kunnen ervoor zorgen dat het water gaat stinken en de algen kunnen schadelijk zijn voor de dieren. Daar komt bij dat ratten afkomen op het brood dat blijft liggen, waardoor het aantal ratten logischerwijs zou stijgen.

Mijn verzoek aan iedereen van jullie om maar heel kleine hoeveelheden (1 sneetje per keer) te voeren of om over te gaan op alternatieven zoals: doperwtjes, kippenvoer of eendenvoer. Zo kunnen jij en je (klein-)kinderen genieten van gelukkige én gezonde eenden en ganzen!