Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Mei 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Medisch pedicure Elz’ voortaan ook bij mensen thuis

De voetzorg voor mensen met diabetes (suikerziekte) is al vele jaren in goede handen bij de samenwerkende zorgverleners van Elz’ Achtse Barrier. Nieuw is de medisch pedicure ‘aan huis’. Dit is mogelijk omdat Arja Kuiten zich heeft aangesloten bij Elz’.

Bij diabetes kunnen snel voetwondjes ontstaan. Een van de oorzaken is minder goede doorbloeding van en naar de voeten, waardoor de huid kwetsbaar wordt. Een andere oorzaak is de combinatie van diabetes en zenuwbeschadiging in de voeten (neuropathie). Hierdoor vermindert het gevoel, waardoor mensen vaak niet doorhebben dat ze hun voet stoten of in iets scherps trappen. Bij sommige mensen met diabetes geneest een wondje minder snel; als dat niet wordt opgemerkt, kan dit tot problemen leiden. Daarom is het belangrijk om goed op te letten en op tijd aan de bel te trekken.

Voetonderzoek
In onze wijk werken zorgverleners samen voor de beste voetzorg. De in diabetes gespecialiseerde praktijkondersteuner bij de huisarts doet jaarlijks een voetenonderzoek. Zo nodig verwijst zij door naar podotherapeut Mathijs Restiau, ook aangesloten bij Elz’. “Ik kijk waar problemen vandaan komen en bepaal welke behandeling nodig is”, legt hij uit.
Sommige onderdelen van het behandelplan voert de podotherapeut zelf uit, zoals het aanmeten van inlegzolen. Voor andere behandelingen schakelt hij een medisch pedicure in. Zij verzorgt de voeten op een veilige manier, behandelt wondjes en schakelt meer zorg in als dat nodig is.

Lange tijd werkte Mathijs nauw samen met medisch pedicure Christie Wijnings. Toen zij haar werkzaamheden bij Elz’ ging afbouwen, wilde Arja Kuiten graag haar plek innemen. “Daar ben ik heel blij mee”, zegt Mathijs. “Nu hebben we een medisch pedicure die ook bij mensen thuis werkt. Daar was veel behoefte aan.”

Beauty Feet by Arja
Arja werkt vanaf 2018 als medisch pedicure. Sinds 1 maart van dit jaar doet ze dat volledig zelfstandig onder de naam Beauty Feet by Arja. Eén dag per week houdt ze praktijk in Medisch Centrum Artois. Drie dagen per week komt ze bij mensen thuis. Als medisch pedicure is ze ook betrokken bij de zorg voor mensen met reuma en neuropathie. Daarnaast doet ze alles wat een ‘gewone’ pedicure doet.

Een diabetespatiënt bezoekt ze gemiddeld zes tot acht keer paar jaar. “Ik controleer en behandel dan de voeten”, legt ze uit. “De risicoplekken houd ik goed in de gaten. Bij een verandering overleg ik met de podotherapeut en proberen we dit samen onder controle te krijgen. Lukt dat niet, dan schakelen we de huisarts in.”

Beste zorg bieden
Arja vindt het fijn dat ze aangesloten is bij het samenwerkingsverband Elz’. “Op die manier kan ik, in de breedste zin, de beste zorg aan mensen bieden. Doordat je de huisartsen, praktijkondersteuner, podotherapeut en andere zorgverleners beter leert kennen, pak je sneller de telefoon om te overleggen. Je weet met wie je belt en welke rol iedereen heeft.”

Voeten zijn vaak een ondergeschoven kindje, is haar ervaring. “Terwijl het zo belangrijk is dat mensen hun voeten niet vergeten, zeker bij diabetes. Bij een klein wondje wordt snel gedacht: ach, dat gaat wel weer dicht. Maar bij mensen met een verslechterde bloedsomloop, herstelt een voet zich vaak minder snel. Je moet er dus altijd alert op zijn en in actie komen als je een wondje ziet.”

Gezonde voeten hebben veel effect op de algemene gezondheid, benadrukt Arja. “Wondjes en pijn aan de voeten leiden er vaak toe dat iemand minder beweegt. Daar heeft het hele lichaam last van.”

 

Goed om te weten!