Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

April 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand

De wijkkalender maakt dit jaar een ‘Tour de France’.
Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever.
Deze maand: de Loirelaan.

De Loire is met een lengte van 1012 km de langste rivier van Frankrijk.
De Loire ontspringt in de Ardèche in het Centraal Massief, op een hoogte van 1400 meter boven de zeespiegel, aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc. Het stroomgebied van de Loire beslaat een vijfde deel van Frankrijk met een oppervlakte van 117.000 km².
Het is een echte ‘regenrivier’, waardoor de waterstanden snel kunnen veranderen. In de zomer staat de Loire soms bijna droog. Om toch scheepvaart op de Loire mogelijk te maken, is het Canal lateral à la Loire (het kanaal langs de Loire) gegraven.

De Loire loopt door twaalf departementen, in vijf regio's. De rivier stroomt eerst naar het noorden door plaatsen als Le Puy-en-Velay, Digoin en Nevers. Bij Orléans buigt de Loire naar het westen en stroomt door de steden Tours, Saumur en Nantes.
De UNESCO heeft het Loiredal tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire tot Werelderfgoed verklaard vanwege de vele kastelen die daar te vinden zijn. De kastelen van Chambord, Blois, Chenonceaux, Amboise, Villandry en Azay-le-Rideau zijn de grootste en bekendste, maar er zijn nog tientallen kleinere kastelen en landhuizen in deze streek.

Bij St. Nazaire mondt de Loire uit in de Atlantische Oceaan. De getijdenwerking gaat tot 60 kilometer landinwaarts.

   
 
De Loire nabij Villandry