Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

April 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Zorg op maat voor zwangere vrouwen

Geen enkele zwangere vrouw of zwangerschap is hetzelfde. Iedereen heeft een persoonlijk verhaal met eigen wensen en behoeften. De verloskundigen van Clair de Lune, gevestigd in Medisch Centrum Artois, spelen daar zo goed mogelijk op in. Hun uitgangspunt: zorg op maat, óók in coronatijd.

“Mijn collega’s en ik kijken elke keer weer naar de vrouw die tegenover ons zit. Wie is zij, welke partner hoort bij haar, wat heeft zij nodig? Want iedereen is verschillend”, vertelt verloskundige Lieneke van den Brink. Ze geeft een voorbeeld: “De een vindt het standaard aantal controles prima, maar een ander wil graag tussendoor een extra check. Bijvoorbeeld vanwege een ervaring uit het verleden. Of omdat ze verhalen heeft gehoord die tot zorgen leiden.”

Soms extra zorg
Bij persoonlijke zorg hoort ook rekening houden met een traumatische ervaring bij een eerdere bevalling. “Samen bekijken we wat we kunnen doen om het deze keer wél een goede ervaring te laten zijn. Wat is er de vorige keer niet goed gegaan? Is er nu iets extra’s nodig? Soms kunnen wij meer zorg leveren, soms helpt het om een gynaecoloog, coach of psycholoog in te schakelen. Het belangrijkste is dat we goed luisteren naar de vrouw en haar partner.”
Een zwangerschap is aan de ene kant iets natuurlijks en normaal. Aan de andere kant is het ook heel speciaal. Een vrouw maakt het maar één of enkele keren in haar leven mee. “Bovendien is de zwangerschap een kwetsbare periode voor vrouwen. Er verandert veel in hun lijf, de hormonen spelen een grote rol en ook mentaal is het ingrijpend. Al die factoren nemen wij mee in onze begeleiding”, aldus Lieneke.

Vrouwen kiezen bewust
Ze heeft gemerkt dat vrouwen bewuster keuzes maken. “Dat begint al bij het kiezen van de verloskundigenpraktijk. Wij zijn relatief klein, waardoor je snel iedereen persoonlijk kent. Veel vrouwen vinden dat prettig. Bij jullie voel ik me geen nummer, horen we vaak. En natuurlijk helpt dit ons bij het leveren van zorg op maat.”
Ook tijdens de zwangerschap denken vrouwen goed na over wat ze wel en niet willen. “Ze informeren zich goed, lezen er veel over.
Tegelijkertijd blijft het onze taak om uitgebreid voorlichting te geven. Want om bepaalde beslissingen te kunnen nemen, is het belangrijk om alle voors en tegens te kennen.”

Zwangerschap en corona
Zwanger zijn in coronatijd betekent dat sommige zaken aangepast zijn. “De controles doen we gewoon op de praktijk, maar het intakegesprek vindt online plaats. Verder mogen partners alleen bij de echo’s aanwezig zijn”, licht Lieneke toe. “Natuurlijk nemen we zelf alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen in acht. We werken met beschermende middelen en alle overleggen met mijn collega’s zijn online. Als team hebben we elkaar al heel lang niet in het echt gezien, dat is best raar.”

Zwangeren en vrouwen met een kinderwens wordt geadviseerd zich niet te vaccineren tegen corona. Behalve als iemand werkt met coronapositieve mensen of bepaalde aandoeningen heeft. Bij zwangere vrouwen verloopt corona gemiddeld genomen even mild als bij niet-zwangeren. Wel krijgt een zwangere vrouw die corona heeft, voor de zekerheid, aanvullende echo’s om de groei van het kindje in de gaten te houden. Dat is landelijk afgesproken.

 

Goed om te weten!

  • De verloskundigen houden vier dagen per week spreekuur in Medisch Centrum Artois. Op donderdag is er bovendien een avondspreekuur.
  • Je kunt ook een afspraak maken in Gezondheidscentrum Airborne en (vanaf half april) in het nieuwe Medisch centrum Boschdijk.
  • Een kinderwens? Maak dan een afspraak voor het speciale kinderwensspreekuur.
  • Kijk voor meer praktijkinformatie op www.vpclairdelune.nl. Hier staan ook bijzonderheden rondom corona. De website biedt de mogelijkheid om online een afspraak te maken.
  • Het RIVM biedt veel actuele informatie over corona en zwangerschap: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/zwangerschap.
  • De verloskundigen werken met verschillende zorgverleners in de wijk samen, bijvoorbeeld met huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten en psychologen.
  • Contactgegevens van alle zorgverleners in de wijk staan op www.buurtpleinab.nl/zorgverleners en in de ABapp (via Playstore en Appstore).