Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Juli 2022

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Nieuw in de wijk: de verpleegkundig specialist

Sinds 1 april werkt Petra Vera als verpleegkundig specialist bij Huisartsen Achtse Barrier. Ze is daarmee de eerste die in onze wijk deze nieuwe functie vervult. De verpleegkundig specialist werkt zelfstandig naast de huisarts. Wie is Petra en wat doet ze allemaal?

Voor veel patiënten van de huisartsenpraktijk aan de Fransebaan is Petra Vera (52) geen onbekend gezicht. Ze werkt er namelijk al vijf jaar. “Ik ben hier in 2017 begonnen als praktijkondersteuner. Daarvoor heb ik veel ervaring opgedaan als verpleegkundige. Eerst in het toenmalige Diaconessenhuis in Eindhoven, waar ik opgeleid ben tot A-verpleegkundige. Later als wijkverpleegkundige bij ZuidZorg en Buurtzorg.”

Verpleegkundig specialisten zijn er al een tijdje, maar zij werken vooral in ziekenhuizen. In de huisartsenzorg is deze functie nog vrij bijzonder. De verwachting is wel dat steeds meer huisartsen een verpleegkundig specialist aantrekken, legt Petra uit. “Er is een tekort aan huisartsen en ze krijgen het ook steeds drukker, onder andere door de vergrijzing en de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Daarom is bekeken hoe bepaalde taken op een veilige manier door andere zorgprofessionals gedaan kunnen worden. Op die manier houden huisartsen tijd over voor patiënten die echt hún zorg nodig hebben.”

Opleiding en ervaring
Als verpleegkundig specialist mag Petra veel zelfstandig doen. Om deze functie uit te kunnen voeren, moet je ruime verpleegkundige ervaring hebben en een aparte masteropleiding volgen. Petra startte daar in 2019 mee. In maart van dit jaar rondde ze haar opleiding af. Ze werkt nu drie dagen per week overdag bij de huisartsen. Ook draait ze elke week een 6-urige dienst (avond, nacht of weekend) bij de Huisartsenpost Eindhoven, gevestigd in het Catharina Ziekenhuis.

Petra vertelt dat haar werk veel raakvlakken heeft met wat de huisarts doet. “Als iemand met klachten komt, doe ik onderzoek en mag ik een diagnose stellen. Vervolgens kan ik een behandeling uitvoeren, medicijnen voorschrijven en iemand doorverwijzen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut, logopedist of het ziekenhuis. Voor de patiënten die ik behandel, ben ik eindverantwoordelijk. Natuurlijk heb ik contact met de huisarts als dat nodig is. Dan overleggen we samen of ik laat de huisarts meekijken.”

Medische ingrepen
Wondzorg is een belangrijk onderdeel van haar taken en kleine medische ingrepen doet ze ook: een ingegroeide teennagel, moedervlekken weghalen, plekjes op de huid onderzoeken en een biopsie (stukje weefsel verwijderen voor onderzoek). Daarnaast houdt ze zich binnen de praktijk bezig met kwaliteitszorg. Hieronder valt onder meer het voorbereiden van de scholing van doktersassistentes.

Bepaalde groepen patiënten komen niet bij haar, benadrukt Petra. “Mensen met hartklachten, buikklachten of neurologische problemen worden uitsluitend door de huisarts beoordeeld. En dat geldt ook voor psychische klachten.”

Kwetsbare ouderen
Waar ze veel tijd insteekt, is de zorg voor kwetsbare ouderen. “Hiervoor werk ik veel samen met de praktijkondersteuner ouderenzorg.” Ze leidt ook het multidisciplinaire overleg ouderenzorg. In dat overleg bespreken verschillende zorgverleners met elkaar welke zorg nodig is voor bepaalde oudere patiënten.
“Dat in Achtse Barrier iedereen al heel lang goed samenwerkt, is heel prettig. We kunnen elkaar makkelijk vinden.”

Voor Petra is de ouderenzorg vertrouwd terrein. “Ik heb er veel ervaring mee en ik doe het erg graag. Het is fijn om mensen goed te kunnen adviseren over zelfstandig wonen en om met hen te bespreken hoe ze de laatste fase van hun leven willen invullen. Wat zijn bijvoorbeeld wensen als iemand ziek wordt; wat wil je dan nog wel en wat niet?” Als het nodig is, bezoekt ze mensen thuis. Wanneer iemand stervende is, verleent ze samen met de huisarts palliatieve zorg.

Op haar plek
In haar nieuwe functie geniet ze van het contact met mensen. “Met de patiënten die ik in de praktijk zie, kan ik een band opbouwen. Ze durven mij in vertrouwen te nemen. Ik denk dat mijn leeftijd daar ook wel een rol bij speelt.” Ze zit helemaal op haar plek, constateert Petra tevreden. “Echt een nieuwe uitdaging, en dat in een fijne, dynamische en vooruitstrevende praktijk.”  

Goed om te weten!: