Bruggen Achtse Barrier
Enige tijd geleden is er een oproep gedaan om voor de bruggen in Achtse Barrier een naam te verzinnen.
Inmiddels hebben alle bruggen een naam gekregen, dus stellen we ze even aan u voor:
Brug 1 in de Groene Long had al een naam: Bertus Capellebrug.
Daphne van Zutphen de kleindochter van Bertus Capelle, heeft verzocht deze naam te handhaven er geen nieuwe Franse naam aan te geven.
Op 7 juli 1994 is de brug vernoemd naar haar opa Bertus Capelle, voor zijn jarenlange belangeloze inzet als president-commissaris bij bouwvereniging Beter Wonen.
Op die dag is het naambordje opgehangen en dat hangt er nog steeds. Er is specifiek voor deze brug gekozen omdat haar opa naast de brug woonde. Op 1 augustus 2004 is hij helaas overleden.
De familie van Capelle gaat nog regelmatig naar deze brug, om hem te herdenken, maar ook om hem te eren en om te beseffen dat je naast werken ook belangeloos iets kunt doen voor de medemens. “Daar staat deze brug voor ons voor.”
Haar opa was een goed mens, die altijd klaarstond voor een ander.
Op verzoek van Daphne van Zutphen is de brug niet hernoemd. Haar opmerking: “Doe alstublieft net als mijn opa iets goeds voor de medemens en haal zijn naam niet van de brug af.’’ Het leefbaarheidsteam heeft hier gehoor aan gegeven.
Brug 2, tussen Cevenneshof en Versailleslaan, krijgt de naam Pont d'Arc.
De echte Pont d'Arc ligt in Frankrijk op 2 kilometer van de plaats Vallon-Pont-d'Arc in het zuiden van het, naar de rivier de Ardèche genoemde, departement Ardèche.
De Pont d'Arc vormt een natuurlijke rotsbrug over de rivier de Ardèche. De boog is 59 meter lang en 34 meter hoog. Het water, dat hier 's winters heel hoog kan staan, heeft in de loop van de eeuwen deze boog uitgesleten.
Brug 3 heet nu Pont du Gard en verbindt de Juralaan en de
Orleanshof.
De Pont du Gard is een Romeins aquaduct uit de 1e eeuw na Chr. Het bouwwerk ligt niet ver van Nîmes in het zuiden van Frankrijk.
Pont du Gard was onderdeel van de watervoorziening van de Romeinse stad Nemausus, (het huidige Nîmes). Het hele aquaduct was ongeveer 50 km lang met een verval van gemiddeld 23 cm per kilometer. Het aquaduct bleef tot in de 6e eeuw in gebruik.
In de 18e eeuw is naast het onderste niveau van het aquaduct een brug aangelegd.
Pont du Gard staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Brug 4 heet voortaan Pont Neuf en verbindt het Lavalpad met de Chalonhof en het Biarritzplein.
De Pont Neuf (Nieuwe Brug) is een brug over de Seine in Parijs, aan de westpunt van het Île de la Cité, het eiland in de Seine waarop o.a. de Notre Dame staat.
De Pont Neuf is, ondanks zijn naam, de oudste brug van de stad. Hij werd tussen 1578 en 1607 gebouwd naar een ontwerp van Jean Baptiste Androuet du Cerceau. Koning Hendrik III legde in 1578 de eerste steen en koning Hendrik IV, die aan de brug zijn naam gaf en wiens standbeeld midden op de brug staat, wijdde de brug in 1607 in.
Met 238 meter is de Pont Neuf de op drie na langste brug van Parijs. De brug heeft twaalf rondbogen en bestaat uit twee delen, een deel bestaande uit vijf bogen dat de linkeroever verbindt met het Île de la Cité, en een deel van zeven bogen dat het eiland verbindt met de rechteroever van de Seine.