Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Januari 2017
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

WIJeindhoven ondersteunt bij steeds meer vragen



Heeft u ondersteuning nodig bij het huishouden of klusjes? Zoekt u een oplossing voor passend vervoer of een woningaanpassing? Met dit soort vragen kunt u terecht bij het wijkteam
van WIJeindhoven. Zij komen op huisbezoek (het ‘keukentafelgesprek’) om met u te bespreken wat u écht nodig heeft.

De hulpvragen waar we het over hebben, vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Tot juni 2016 beoordeelden Wmoconsulenten van de gemeente de aanvragen voor hulp. Nu ligt dit op het bordje van WIJeindhoven, de organisatie die zich in Eindhoven op diverse terreinen inzet voor zorg, sociale en maatschappelijke ondersteuning.

Veel voordelen
Gert-Jan Kuipers en Marije Schipper werken in het WIJ-wijkteam van Achtse Barrier. Zij ervaren veel voordelen van de nieuwe werkwijze. “We kunnen mensen beter helpen omdat we binnen onze organisatie meer zaken met elkaar kunnen verbinden”, vertelt Marije.
Ze geeft een voorbeeld. “Een meneer van eind 70 kwam met een vraag over huishoudelijke hulp. Tijdens het keukentafelgesprek vertelde hij me dat hij regelmatig koffiedronk met een buurvrouw uit de straat. Helaas was zij pas overleden. Meneer gaf aan dat hij dat sociale contact miste, en best graag meer mensen wilde ontmoeten. Maar ja, hoe doe je dat?”

Wijkbewoners ‘koppelen’
WIJeindhoven is goed bekend met wat er in de wijk mogelijk is. Zo kon Marije de man wijzen op de Vrijwillige Hulpdienst in de Achtse Barrier. “Nu is hij daar vrijwilliger, en dat geeft hem ook nog eens meer gevoel van eigenwaarde. Het is heel fijn om te merken dat je iemand op deze manier kunt helpen.” Regelmatig lukt het ook om wijkbewoners aan elkaar te ‘koppelen’. Omdat ze dezelfde interesses hebben, of omdat de vraag van de een aansluit bij de behoefte van een ander. “We delen in het wijkteam ervaringen en werken met een groepsapp waar we vragen delen. Zo weten we van elkaar wat er speelt en kunnen we mensen bij elkaar brengen.”

Wat heeft u nodig?
Ook Gert-Jan ervaart dat er meer mogelijk is nu de Wmohulpvragen bij WIJeindhoven terechtkomen. “Wij kijken naar meer dan één stukje van iemands leven. Als we tijdens het huisbezoek kennismaken, starten we niet meteen met de hulpvraag. We doen eerst een stapje terug en gaan in gesprek: wie bent u, hoe ziet uw leven eruit, waar wordt u blij van en wat heeft u
daarvoor nodig?” Cruciaal voor succes is de goede samenwerking in de wijk, benadrukt hij. “Met de zorgverleners van Elz’ Achtse Barrier en via de inloop in wijkcentrum De Mortel. Daar zitten wij samen met onder andere de wijkverpleegkundige, mensen van het Leefbaarheidsteam, het Vrijwilligerspunt, welzijnsorganisatie Buro Cement en de wijkagent.”

Hoe werkt het?
Wanneer u of een gezins- of familielid ondersteuning nodig heeft op het gebied van huishoudelijk werk, uw administratie, vervoer (bv. rolstoel, taxivervoer) of een woningaanpassing, bel dan met WIJeindhoven. Misschien bent u al geholpen met een telefonisch advies. Zo niet, dan bent u welkom tijdens de inloop in De Mortel. Of er wordt een huisbezoek geregeld.

De uiteindelijke beslissing over welke ondersteuning iemand ontvangt, wordt genomen door de medewerker van WIJeindhoven die op huisbezoek is geweest.
“De beoordeling verloopt heel zorgvuldig”, vertellen Gert-Jan en Marije. “Als het nodig is, schakelen we collega’s met extra deskundigheid in.
Soms lukt het om zaken te regelen binnen iemands eigen kring, of via vrijwilligers. Als iemand echt professionele hulp nodig heeft, dan gaan we ervoor zorgen dat die komt. Want dat is waar de Wmo voor bedoeld is: samen zoeken naar een passende oplossing.”

Goed om te weten!

  • Elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur staat de koffie klaar bij de inloop in wijkcentrum De Mortel.
  • WIJeindhoven is bereikbaar via (040) 238 89 98 en info@wijeindhoven.nl. Meer informatie vindt u op de website: www.wijeindhoven.nl.
  • Vanaf medio januari is het wijkteam ook benaderbaar via het nieuwe buurtplein www.achtsebarrier.nl.
  • Iedereen kan een Wmo-voorziening aanvragen, ongeacht de hoogte van het inkomen. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd en die is wél inkomensafhankelijk. Informatie hierover is te lezen via www.eindhoven.nl/inwonersplein.
  • Geadviseerd wordt om een familielid of bekende bij het keukentafelgesprek te betrekken. Is dat lastig, dan zijn er (gratis) onafhankelijke cliëntondersteuners beschikbaar. Kijk voor meer info op www.wijeindhoven.nl of klik hier ’).