Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
November 2014
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

LT Achtse Barrier: Buurtpreventie


De buurtpreventen (of buurtpreventisten) van de actieve buurtpreventie hebben onlangs een evaluatieavond gehouden. De evaluatie was bedoeld om onze successen te bespreken van het afgelopen jaar. In 2013 is 44% minder ingebroken dan in 2012. In 2014 zullen het er, zoals het er nu uitziet nog minder zijn.

Op het moment van schrijven (14 oktober) waren er 13 voltooide inbraken in onze wijk. Het zijn er nog steeds te veel, maar vergeleken met andere delen van Eindhoven doen wij het heel erg goed. Dit is te danken aan de 50 vrijwilligers die actief met buurtpreventie bezig zijn. Elke keer als wij gaan lopen of fietsen zijn hier zo’n 20 tot 25 van hen bij betrokken. Ook onze beide wijkagenten hebben een groot aandeel in dit succes. Wij hebben tot vandaag al meer dan 1600 uur gestoken in buurtsurveillances.

Na de evaluatie is er nog een gezellig samenzijn geweest. Ondersteund door een heerlijk buffet van een lokale ondernemer. Ook hebben wij de buurtpreventen verrast met een loterij.
De prijzen waren afkomstig van de ondernemers uit de wijk. Gulle gevers waren Haarmode Wijkman, Boutique La Fleur, Van Stiphout drankencentrum, keurslager Dirne, Emté Supermarkt en De Brabantse Fietsenmaker (ik hoop dat ik niemand vergeten ben).
Jumbo supermarkten en Mangerie Biarritz/Ardeche hebben toegezegd om nog wat te doen voor de buurtpreventie tijdens de donkere dagen na de afloop van een surveillance.
Hierbij wil ik dan ook alle ondernemers bedanken voor hun bijdrage. Niemand ging met lege handen naar huis.

Verder wil ik Christ bedanken voor zijn uitleg en demonstratie van sluitmaterialen. Christ is lid van de vereniging TOOOL (ja, 3 O’s). Toool is een organisatie waarbij zogenaamde lockpickers bij zijn aangesloten. Dit zijn specialisten in het openen van sloten in zeer korte tijd. Al met al een gezellige en leerzame avond.

Nog even terugkomende op onze 50 buurtpreventen. Dat is 1 per ruim 100 huizen, of 1 per 250 inwoners van de wijk. Lijkt veel, maar we kunnen nog altijd nieuwe leden gebruiken. Hebt u interesse om eens een keer mee te lopen door de wijk meld dit dan op:
buurtpreventie.actief@ltab.nl of kijk op de nieuwe website van het leefbaarheidsteam www.ltab.nl. Ook te volgen via twitter @BuurtprevAB.

BuurtprevAB

Frank de Bie

LT Achtse Barrier: Schikking over asfaltberg

Op het terrein van Jansen Recycling op Ekkersrijt ligt een berg Teerhoudend Asfalt Granulaat (TAG) van inmiddels 350.000 ton. Die teer bevat veel polycyclische aromaten (PAK’s) die in vrije toestand giftig en kankerverwekkend zijn. Daarom mag er al jaren geen teer meer gebruikt worden. Daartoe leveren wegbeheerders TAG in bij een erkende verwerker, zoals Jansen Recycling. Dat verwerken kost ruim €30 per ton, zodat de TAG-alp nu goed is voor 11 miljoen Euro.
Inmiddels is de TAG-berg zo hoog geworden dat de badgasten van Aquabest die berg kunnen zien, en vreest beheerder Van Pelt dat zijn gasten straks met een stomende en stuivende asfaltverbrander geconfronteerd worden die het zwemwater aantast. Van Pelt is gaan procederen.
Daarnaast volgt het Leefbaarheidsteam Achtse Barrier het geheel met aandacht, omdat die wijk een kleine kilometer van het terrein af ligt. Als de TAG-vernietiger milieutechnisch zijn werk goed doet, hoeft dat geen probleem te zijn en dan wordt die berg tenminste kleiner.
Het ligt juridisch niet zo simpel. Geen van beide partijen staat juridisch ijzersterk.
Voor het terrein geldt nu een vergunning uit 2007 waarin geen maximum hoeveelheid TAG staat. Er ligt een aanvraag voor een nieuwe revisievergunning die de oude moet vervangen, en daarnaast is er een aparte vergunning nodig voor de TAG-vernietiger.
De rechter heeft besloten het vonnis aan te houden tot 27 januari. Intussen kregen de partijen gelegenheid om eruit te komen.

Daarop volgde mediation op het provinciehuis, onder leiding van SP-gedeputeerde Van Hout.
Resultaat is dat vóór 1 april 2015:

  • de berg afgetopt wordt op 20 m hoogte, waardoor die wel breder wordt maar niet meet te zien is vanaf Aquabest;
  • de alp natgehouden wordt;
  • de provincie het grondwater monitort richting Aquabest. (TAG loogt nauwelijks uit);
  • Jansen Recycling dient een aanvraag in voor een vergunning voor zijn TAG-vernietiger;
  • zo tijdig dat de provincie die op 1 april beoordeeld kan hebben.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bernard Gerard

LT Achtse Barrier: 7 november website online?

Op 7 november gaat, met de grootste waarschijnlijkheid, de website van het LT Achtse Barrier online. Je kunt dan de site vinden onder www.ltab.nl.
Wij hebben, samen met een professionele site-bouwer, een voor de wijkbewoners interessante site gemaakt met actuele informatie over de activiteiten van het LTAB en haar werkgroepen en met het laatste nieuws voor en uit de wijk. Tevens biedt deze site een ingang tot bijna alle nog in de lucht zijnde sites met betrekking op de AB.

Mensen die een voor de wijk relevante, niet commerciële, site beheren worden uitgenodigd zich te melden bij het LTAB. Wij kunnen dan overwegen deze eventueel op te nemen op ons portal.
De site biedt verwijzingen naar de vele foto’s die gemaakt zijn bv. op Open Dagen, kindervakantieweken, de avondvierdaagse en vele andere activiteiten in de wijk.
Ook de sites, de agenda en planning van activiteiten van de vele werkgroepen en professionele organisaties werkzaam in de Achtse Barrier zijn te raadplegen bv. ELZ, ’t Brierke, Buurthuis De Mortel, AB Hartveilig, Zuidzorg en vele andere.