Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Mei 2014
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Sport in Beeld: Hardlopen

Hoe ga je sporten lekker vinden en er van houden?

Voor mij was dat eenvoudig. Vanaf mijn jeugd was ik al gek op het wedstrijdelement.
Of het een spelletje was of de sportdag op school, winnen zat er vanaf het begin in.
De daarbij horende trainingen waren vaker een kwelling dan een genot. En toch……
Als je na een veldtraining of een eind fietsen door de regen weer fris gedoucht rondliep, kwam er altijd wel een zeer voldaan gevoel over je.
Geen enkele sport pakte me zo als het hardlopen. Nou ja, hardlopen…. De eerste tien jaren was het meer joggen en waren de afstanden niet erg lang. Meer gedwongen door de werk- en sociale agenda was lopen een uitkomst. Je trekt je spullen aan wanneer je wilt en hoeft geen rekening met anderen te houden. Een rondje door de bossen van Son was eenvoudig te doen met de Achtse Barrier-Noord als startpunt. En daar kwam de betovering!

Jaren gingen al lopend voorbij. Tot plots dat moment een jaar of drie geleden. Geen idee wat er gebeurd was, maar vrijdags werd ik me bewust dat ik in een ziekenhuis was. Hartstilstand, de maandag daarvoor!
De woensdag daarna mocht ik gelukkig weer naar huis. Ook de weken er na ging de revalidatie als vanzelf. “Goed dat jouw hartspier zo was getraind”, waren de woorden van de cardioloog bij de eerste controle. Het duurde nog bijna twee maanden voordat ik weer mocht lopen.
Een rondje om en door het Henri Dunantpark. Wat heb ik genoten. Nooit gedacht dat de sport mij op deze manier een tweede kans in het leven zou geven.

Sindsdien grijp ik elke kans aan om mensen om mij heen in beweging te krijgen. Hoe graag wil ik jou ook dat gevoel van kracht en geloof in je eigen lijf geven. Want als er een het waard is om in te investeren dan ben jij het. Stel je voor hoe fijn het is om geen pijn in je rug meer te hebben, of je longen zo te trainen dat de astma je veel minder in de weg zit. En al helemaal om die overtollige kilo’s niet meer mee te hoeven torsen. Vaak helpt het enthousiasme van een ander je net even over de drempel en maakt de beleving en het plezier in een groep dat je doorzet en net even verder gaat. Binnenkort ga je van mij horen.
Leef je leven met passie!

Ron van Anholt
Voorzitter St. AB Hartveilig