Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier
Oktober 2012
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--


Over gezondheid en welzijn

 


Huisartsenpraktijk GCAB in groter jasje

De bouwvakkers weg, de laatste klusjes afgewerkt en de officiële opening is net achter de rug. De vernieuwde huisartsenpraktijk in Gezondheidscentrum Achtse Barrier is klaar voor de toekomst. Met meer ruimte, meer dienstverlening en een eigentijdse uitstraling.

Misschien bent u wel eens langs de bouwplek gereden, misschien was u tijdens de verbouwing in de praktijk. Wat gebeurde daar toch allemaal, waarom eigenlijk, wat is er veranderd en gaat u daar iets van merken? Inge Jansen, praktijkmanager bij de huisartsen en projectleider van de verbouwing, geeft antwoord op deze vragen.

Meer taken
“Huisartsen krijgen steeds meer zorgtaken en bieden ook steeds vaker onderdak aan andere eerstelijns zorgverleners, zoals praktijkondersteuners”, legt Inge uit. “Bij ons werken praktijkondersteuners voor mensen met langdurige lichamelijke aandoeningen, bijvoorbeeld diabetes, en voor mensen met lichte psychische problemen. Dat is mooi, maar je hebt daar wel geschikte werkplekken voor nodig.”
Een andere ontwikkeling is de groeiende samenwerking tussen zorgverleners. In de Achtse Barrier gebeurt dat onder de vlag van elz’. In dit samenwerkingsverband trekken huisartsen, fysiotherapeuten, thuiszorg, apotheken, verloskundigen, psychologen en andere zorgverleners intensief met elkaar op om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dat vraagt onder andere om een goede ruimte voor gezamenlijke bijeenkomsten. Ook die ontbrak in het gezondheidscentrum. Tot slot was het hoog tijd om de huisartsenpraktijk op te frissen. Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan!

Extra spreekkamers
Aan de kant van de Armagnaclaan is een stuk aangebouwd, inclusief enkele parkeerplaatsen. Inge: “Op de begane grond zijn extra spreekkamers voor de huisartsen en praktijkondersteuners gekomen. Op de eerste verdieping heeft elz’ een vergaderruimte en een kantoortje gekregen.”
Het bestaande deel van de huisartsenpraktijk kreeg een nieuwe indeling en een flinke opknapbeurt.
“We hebben onder andere een GGZ-spreekkamer ingericht, voor de praktijkondersteuner en een psychologenpraktijk. Verder is er een extra behandelkamer gemaakt waar bijvoorbeeld de doktersassistentes hechtingen verwijderen of een ogentest doen.”

Grotere wachtkamer
De wachtruimte is ook aangepakt. Hij is flink vergroot en heeft – net als veel andere kamers – nieuw meubilair gekregen. “Nee, de stoelen niet”, lacht Inge. “Die bleken namelijk precies te passen bij onze nieuwe kleuren en ze zijn nog prima.” Het zachtgeel dat jarenlang de boventoon in de praktijk voerde, heeft plaatsgemaakt voor een frisse combinatie van verschillende grijstinten en rood. De buitenramen zijn beplakt met horizontale ‘lijnen’. Andere gebruikers van het gezondheidscentrum, zoals de tandartsen, hadden dit eerder al gedaan. “De buitenkant van het gezondheidscentrum is nu overal hetzelfde, waardoor we meer een eenheid vormen. Ook daar is het lichtgeel vervangen door grijs”, laat Inge zien.

Alles bij elkaar duurde de verbouwing van maart tot en met september. Af en toe was het best lastig voor de patiënten, geeft de praktijkmanager toe. “Zeker toen het bestaande gedeelte onderhanden werd genomen, want daar moest gebroken worden.
Dat gaf soms veel lawaai. Verder ging de wachtkamer een tijdje dicht, waardoor mensen in de hal moesten zitten.” De medewerkers hebben een drukke periode achter de rug. “We moesten regelmatig in de weekenden en avonden kamers leegruimen als die onderhanden werden genomen.”

Meer mogelijk
Nu is het klaar en alle inspanningen zijn de moeite waard geweest. De praktijk ziet er een stuk moderner uit en van de extra ruimten gaat iedereen profiteren. “We hebben nu plek voor een tweede huisarts-in-opleiding. En met meer behandel- en spreekkamers kun je meer patiënten tegelijk ontvangen. Al die dingen zorgen ervoor dat patiënten sneller ingepland kunnen worden”, sluit Inge af.

Denk mee!
Elz’ Achtse Barrier en de GGD werken samen aan een project om overgewicht bij kinderen te voorkomen. Heeft u ideeën om de jeugd in onze wijk in beweging te krijgen en gezonder te laten eten? Laat het ons weten. In het najaar organiseert elz’ een inspiratiebijeenkomst waar alle wijkbewoners aan kunnen deelnemen. Elke tip is welkom via e.van.maaren@ggdbzo.nl.
Via dit e-mailadres kunt u zich ook alvast aanmelden voor de inspiratiebijeenkomst, waarvan de datum in overleg wordt vastgesteld.