logo 't Brierke
park
April 2009
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

De Balie voor gezondheid en welzijn

Apotheek van start met Mijnmedicijnkompas De apotheek in de Achtse Barrier is in maart gestart met een nieuwe service: Mijnmedicijnkompas. Dit is een persoonlijke pagina op internet waarop je kunt zien welke medicijnen je gebruikt en hoe het met de voorraad gesteld is. Daarnaast biedt Mijnmedicijnkompas veel informatie en andere gebruiksmogelijkheden.

“Mijnmedicijnkompas is een speciale, gratis service van Mediq, de keten waar onze apotheek bij aangesloten is”, vertelt apotheker Paul Yoe. “Het is een uniek systeem. Andere ketens doen ook wel wat op internet, maar die programma’s hebben veel minder mogelijkheden.”

Het internetsysteem werkt als volgt:
Op de website www.mijnmedicijnkompas.nl log je in met een code en een wachtwoord. Vervolgens verschijnt ‘jouw eigen’ pagina. Hierop staan diverse persoonlijke gegevens, zoals de medicijnen die je op dat moment gebruikt. Er zijn doorklikmogelijkheden naar je profiel (persoonlijke gegevens), medicijnen (o.a. voorraadinformatie en bijsluiters), medisch dossier (medische gegevens, historie), wiki (o.a. kennistesten) en archief (o.a. gebruiksadvieslijsten).

Herinnering via e-mail
De persoonlijke pagina bevat veel informatie over de ziekte/aandoening waarvoor je medicijnen krijgt. Je kunt ook doorklikken naar websites met aanvullende informatie, bijvoorbeeld de site van een patiëntenvereniging. Via een ‘forum’ kun je adviezen en tips met anderen uitwisselen en er is een rubriek‘meest gestelde vragen’. Staat jouw vraag daar niet op, dan kun je hem online stellen via een reactieformulier.

Wanneer medicijnen bijna op zijn, zorgt Mijnmedicijnkompas ervoor dat je dit niet vergeet. Je krijgt namelijk een e-mail om je eraan te herinneren tijdig nieuwe medicatie te halen.
Het digitale systeem is 24 uur beschikbaar, overal waar een internetaansluiting is. Handig als je op vakantie bent en bijvoorbeeld een bijsluiter vergeten bent en iets wilt checken over bijwerkingen! Verder kun je thuis een reisdocument afdrukken met al je medicatiegegevens.

Snel en betrouwbaar
“Mijnmedicijnkompas helpt mensen bewuster met hun medicijnen om te gaan”, zegt Paul Yoe. “Zeker bij een chronische aandoening zoals diabetes, astma/Copd of hart- en vaatziekten, is het heel belangrijk dat je elke dag je tabletten inneemt. Toch denken mensen dat het niet zo’n vaart loopt als ze het een keer vergeten. Ze voelen zich prima en denken dat het geen kwaad kan. Dit komt door een gebrek aan informatie. En juist die informatie vind je straks terug op je persoonlijke pagina.”
Een ander voordeel van het nieuwe systeem is de betrouwbaarheid. “Als je bijvoorbeeld via Google informatie opzoekt over medicijnen, krijg je heel veel links te zien. Je wordt overspoeld met informatie en soms is die tegenstrijdig. Hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer. Wat klopt wel, wat niet? Mijnmedicijnkompas zorgt ervoor dat je op een snelle manier betrouwbare informatie vindt.”

Het computersysteem ververst automatisch elke nacht de persoonlijke medicijn-gegevens. Wie bijvoorbeeld op dinsdag een nieuw medicijn krijgt, ziet dit de volgende dag al in Mijnmedicijnkompas staan. Voor het ‘updaten’ van deze informatie wordt alleen gebruik gemaakt van de gegevens van de apotheek in het Gezondheidscentrum. “Niemand anders heeft met dat systeem te maken”, zegt Paul Yoe. Het is dus niet te vergelijken met het Elektronisch Patiënten Dossier, kortweg EPD, waar de laatste tijd veel over te doen is. “Het EPD is een landelijke, centrale database waar alleen zorgverleners in kunnen kijken. Mijnmedicijnkompas is een lokaal systeem en alleen toegankelijk voor de patiënt.”

Aanmelden!
De apotheek gaat Mijnmedicijnkompas rustig opbouwen. Eerst worden mensen met een chronische aandoening uitgenodigd zich in de apotheek aan te melden. Daarna wordt het systeem ook voor andere klanten (vanaf 18 jaar) opengesteld. “Uiteindelijk wordt het een standaard onderdeel van onze apotheek”, aldus Paul Yoe.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.mijnmedicijnkompas.nl. Daar kan ook een ‘demo’ worden opgestart. Of kom u aanmelden in de apotheek! Ook met vragen kunt u hier uiteraard terecht.