logo 't Brierke
park
Oktober 2008
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Lichtjesroute

Na de oorlog besefte men wat vrijheid betekent en daarom ging men de bevrijding herdenken. In de eerste jaren werd op 18 september een feestje georganiseerd voor de buurtbewoners. Op veel plekken in Eindhoven kwamen de initiatieven los. Op de Kempensebaan in Tongelre, het Schippershof in Strijp, het Gelderlandplein in Drents dorp, het Burghplein in Stratum.
Handige handen maakten bij die gelegenheid een soort embleem als symbool voor de wijk. Meestal gewoon uit hout en met lampjes er omheen. Licht was verboden geweest in de oorlog, dus was licht het symbool van de vrijheid. Er werd een pickup buiten gezet zodat er ook gedanst kon worden.
Van lieverlee werd die ene avond een weekend, en nog later een week.
Als tieners fietsten wij de ene avond naar Tongelre, de volgende avond naar Drents dorp enzovoort. En we vertelden hoe we het vonden in de andere wijken. Hoe goed de muziek was, hoe mooi het nieuwe embleem, met zelfs gekleurde lampjes. De lichtjesroute was geboren.
Na verloop van een aantal jaren kwam de sleet in het gebruik. Houten ornamenten waren uit de tijd, muziek buiten werd aan banden gelegd en de vrijwilligers haakten af.

Inmiddels hebben andere vrijwilligers de draad weer opgepakt en is de lichtjesroute weer levendiger dan ooit. Bijna professioneel wordt er ieder jaar gezorgd voor prachtige ornamenten en worden er op het parcours van de lichtjesroute steeds meer en mooiere motieven uitgebeeld. En de ouderwetse ‘lempkes’ worden langzaamaan vervangen door moderne LED’s.
Steeds meer mensen maken rond deze tijd weer de rondrit door Eindhoven die bekend staat als de Lichtjesroute. En de ‘fietsroute’ op de eerste zaterdag na 18 september wint enorm aan populariteit.
Ik hoop dat we deze traditie in ere kunnen houden.

Martin