logo 't Brierke
park
November 2007
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Sinterklaas

Vlak na de zomervakantie leek het einde van het jaar nog ver weg, maar al gauw werd ik tijdens de schaarse warme nazomerdagen met mijn neus op de feiten gedrukt tijdens een zoektocht naar nieuwe teenslippers.
Er waren alleen maar sloffen verkrijgbaar met een hertengewei of sneeuwpop erop. En dat met temperaturen van 30 graden buiten.
Ook liggen vanaf midden september de supermarkten weer vol met smeltende chocoladeletters en kleffe taaitaai.
De gedachte dat ik gehuld in bikini, liggend op de tuinstretcher zou genieten van een druipende chocoladeletter gaat er bij mij niet in, daar heb je gewoon chocolade-ijs voor. Wie bedenkt toch dat commerciële circus aan het eind van de zomer. Ik ben er dan nog helemaal niet klaar voor.
En hoe zit het met onze kinderen? Hoe kan ik ze verkopen dat de pepernoten al bezorgd zijn, maar dat het nog 70 nachtjes duurt voordat Sinterklaas komt? In de winkels klinken al liedjes zoals: “Hij komt, hij komt…” en “ Zie ginds komt de stoomboot…..”
Dan moet er toch iemand heel goede ogen hebben als die CD nu al wordt aangezet. Die kinderen worden helemaal gek van het aftellen. Waarom neemt Sint die pepernoten niet gewoon mee op zijn boot naar Nederland, dan zitten wij tenminste niet bijna twee maanden met wachtende, ongeduldige kindjes. Elke ouder zal wel merken dat de kinderen de spanning eigenlijk niet aankunnen. Tot de aankomst van Sinterklaas in Nederland probeer ik meestal weinig aandacht te schenken aan alle commercie. Dagelijks ben ik alert op het vallen van de post; bij een harde plof sprint ik gauw naar de deurmat, want de kans is groot dat ik dan wederom een speelgoedboek kan onderscheppen.
Eerst maken we de kinderen helemaal gek met Sinterklaas die in aantocht is en als de kinderen dan écht gek worden, gaan we diezelfde Sinterklaas gebruiken om het kroost weer in het gareel te krijgen. Ik hoor dan van die opmerkingen dat Sinterklaas alles weet en dat zwarte piet op het dak zit te luisteren. “Je krijgt geen cadeautjes van Sint en piet, als je nu niet luistert naar me.” Lekker verantwoord om Sinterklaas te gebruiken als pedagogisch hulpmiddel als ze daadwerkelijk gek worden van de spanning, die we zelf hebben veroorzaakt.
Er gaat bij ons thuis, enigszins afgeschermd van het overtrokken commerciële circus, niets verloren aan het feest van Sinterklaas. Het is vooral een feest van sfeer en gezelligheid en dat kun je buiten de media om helemaal zelf regelen.