logo 't Brierke
Archief - Februari 2005
Februari 2005
 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
 

Uit de medische hoek

Bijzondere samenwerking zorg in de wijk

Alweer bijna achttien jaar zijn verschillende hulpverleners verenigd in het Samenwerkingsverband Gezondheidszorg Achtse Barrier. In die periode is er in de zorg veel veranderd, maar het doel van de samenwerking bleef hetzelfde: de kwaliteit en doelmatigheid van de hulp vergroten. Ook in 2005 blijft dit bijzondere samenwerkingsverband zich hiervoor inzetten.

“Bijzonder ja, want nergens anders in Eindhoven bestaat zo’n constructie”, aldus Gerard van Bakel, regiomanager bij ZuidZorg en tevens voorzitter van het samenwerkingsverband. Hij duikt even terug in de historie: “Toen de wijk Achtse Barrier ontwikkeld werd, bestond er landelijk een subsidieregeling die samenwerking tussen verschillende zorgaanbieders moest stimuleren. Om hiervoor geld te krijgen, moest je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een oprichtingsakte.” In die tijd werkten enkele zorgverleners in de Achtse Barrier al samen, maar in april 1987 werd dat aantal uitgebreid tot een officieel samenwerkingsverband. Twee huisartsen, apotheek, maatschappelijk werk (nu onderdeel van Loket W), tandarts, thuiszorg (destijds de Kruisvereniging; nu ZuidZorg) en een fysiotherapiepraktijk richtten samen het Gezondheidscentrum op. Ze zijn daar ook zelf eigenaar van, met uitzondering van het maatschappelijk werk. Heel bewust werd gekozen voor het ‘winkeltjesmodel’: zowel zakelijk als ruimtelijk gescheiden praktijken, maar wel dicht bij elkaar en met een gezamenlijke visie: de patiënt staat centraal. Ook de vrijgevestigde huisarts De Moel sloot zich snel aan bij het samenwerkingsverband.

Smeerolie
Korte overleglijnen, elkaar leren kennen én blijven kennen, een goede onderlinge afstemming en elkaars kwaliteiten erkennen. Dat zijn in het kort de uitgangspunten van de samenwerking. Gerard van Bakel: “Op die manier kunnen patiënten echt beter geholpen worden. Mensen hoeven niet elke keer opnieuw hun verhaal te doen, het is gemakkelijker om even een collega te bellen voor advies en de zorgverleners weten beter van elkaar wie over een specifieke deskundigheid beschikt.” Samenwerking als smeerolie voor een betere patiëntenzorg? “Juist. Bovendien heb je binnen een samenwerkingsverband meer mogelijkheden om zaken creatief aan te pakken. In een tijd waarin ook zorgverleners minder geld kunnen besteden, biedt dat voordelen.” Om de onderlinge contacten te bevorderen, treffen de zorgverleners elkaar diverse malen per jaar. Via een beleidsgroep, tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsborrel en bij verschillende overleggen - zoals tussen de beide huisartsenpraktijken, tussen huisartsen en apotheek en tussen huisartsen en fysiotherapie. Ook worden samen bijscholingsprojecten en actuele ontwikkelingen opgepakt; over bijvoorbeeld depressies, de jeugd in de Achtse Barrier en lage rugklachten. Er is daarnaast jaarlijks een grote themabijeenkomst, waar ook niet aangesloten zorgverleners uit de wijk welkom zijn. Daarbij wordt altijd gekozen voor een breed onderwerp dat voor zoveel mogelijk deelnemers interessant is. In het verleden zijn onder meer ‘kindermishandeling’ en ‘dwingende en agressieve cliënten’ aan bod gekomen. Een zorgverlener die zich bij het samenwerkingsverband wil aansluiten, moet een aanvullende en zinvolle bijdrage kunnen leveren.

Bewonderenswaardig
Als voorzitter fungeert Gerard van Bakel als formeel aanspreekpunt en regelt hij een aantal financiële en organisatorische zaken. Hij heeft die rol omdat ZuidZorg het subsidiegeld beheert. “Dat is niet zoveel, maar toch proberen we met beperkte middelen iets extra’s te doen. De maandelijkse artikelen in ’t Brierke vallen daar bijvoorbeeld onder. Mijn inbreng is verder heel bescheiden. Het zijn de hulpverleners die dit verband tot een succes maken. Zij steken er hun toch al schaarse tijd in en proberen er telkens weer écht iets van te maken. Voor die betrokkenheid heb ik grote bewondering.”