Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Januari 2023

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Straat van de maand: de Charentelaan

Elke maand is een straat gekoppeld aan zijn Franse naamgever.
Deze maand: de Charentelaan. Eerdere afleveringen vind je op:
https://achtse-barrier.nl/webpagina/935/lanen-en-hofjes-in-achtse-barrier.

de Charentelaan

De Charente is een kleine rivier in het zuidwesten van Frankrijk. Zij ontspringt in Chéronnac ten oosten van de stad Angoulême. De Charente stroomt door deze stad en ook door Cognac en mondt bij Rochefort uit in de Atlantische Oceaan.
Twee departementen in de regio Nouvelle-Aquitaine zijn vernoemd naar de rivier: Charente en Charente-Maritime.
In de bovenloop heeft de rivier een groot verval: 185 meter over 127 km. Hier bevindt zich ook een stuwmeer: het meer van de Boven-Charente (Lac de Haute Charente). Dichter bij de kust wordt het verval kleiner en worden brede meanders gevormd.

Bij de monding splitst de rivier in verschillende takken.
Vlak bij de monding van de rivier in de Atlantische Oceaan bij Rochefort wordt de rivier overbrugd door de Pont Transbordeur, een zweefbrug. De brug werd na een bouwtijd van 27 maanden ingehuldigd op 29 juli 1900. Het grote getijdeverschil van de oceaan en de vrije doorvaart voor de grote zeezeilschepen op weg naar de haven van Rochefort leidde tot de keuze voor de bouw van dit type brug, ter vervanging van het bestaande pontveer.
De brug bestaat uit een groot portaal over de rivier. Aan het portaal hangt een gondel, die heen en weer gaat, om voertuigen en personen over te zetten. Destijds had de gondel een capaciteit van 9 wagens met dubbelspan en 50 personen of 200 personen voor een maximum gewicht van 26 ton. De overzet duurde 40 minuten.
De brug is inmiddels een beschermd monument, en na de restauratie in 1994 weer in werking gesteld. Het is de enige nog bestaande en werkende brug van dit type in Frankrijk. Maar ook in Middlesbrough en Newport (GB) en Bilbao (Spanje) zijn nog zweefbruggen in gebruik.

   
  de Pont Transbordeur