Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Februari 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Mevrouw Koolmees

In maart vorig jaar heb ik één van de 100 vogelnestkastjes kunnen ophalen in de wijk, die werden ingezet tegen de overlast van de processierups.
Nu is het winter en zag ik regelmatig een koolmeesje kijken in het nestkastje. Dus zei ik tegen mijn man, misschien is het leuk om een camera erin te hangen dan zien we hopelijk in het voorjaar de jonge koolmeesjes.
Zo gezegd zo gedaan, een camera gekocht wat gaten aan de zijkant geboord voor de lichtinval. Deze weer met plexiglasplaatje afgedekt en camera erin gemonteerd (een vogelnestkastje met camera was 10 euro duurder).

Diezelfde avond werd er al gebruik gemaakt van ons kastje. Iedere avond komt mevrouw Koolmees overnachten in ons huisje. Rond 16.00 uur komt ze alvast kijken en om 17.00 uur schuilt ze voor de kou in ons huisje. Ze zet haar donsverenkleed wijd op om de kou buiten te sluiten, en maakt zich klein tot een bolletje. In de ochtend maakt ze haar toilet, doet alle veren weer netjes op haar plaats en vliegt rond 8.00 uur weer naar buiten.

Het is heerlijk om dit te bewonderen. Inderdaad heb ik inmiddels gelezen dat vele vogels beschutting tegen de kou zoeken in struiken, overkappingen én leegstaande vogelnestkastjes. Dus waarschijnlijk zijn alle andere nestkastjes ook in de nacht bewoond.

Nu hopen we op een nestje jongen in de lente! Hierbij al een inkijkje in ons vogelhuisje.

Frank en Ina Verhallen