Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Februari 2021

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Spraak- en mondproblemen door speentje en duimen

Even een speentje erin om de huilende peuter te troosten. En kijk die kleuter lekker zuigend op z’n duim in slaap vallen. Niets mis mee, of toch wel? Wat veel ouders niet weten, is dat lang zuigen op een speen of duim kan leiden tot spraak- en mondproblemen. De logopedisten in Achtse Barrier komen het vaak tegen. Voorkomen is beter dan genezen, daarom geven zij graag advies.
Een baby wil veel zuigen, dat is bekend. Zuigen heeft in die fase een belangrijke functie, onder andere om de honger te stillen. Na verloop van tijd is zuigen niet meer nodig, maar wordt het een gewoonte. En dat kan vervelende vervolgen hebben, vertelt logopedist Marianne van Groningen-Derksen. “Als speen- of duimzuigen te lang doorgaat, is er een grote kans op spraakproblemen en andere problemen in de mond.” Helaas komt dit steeds vaker voor, vooral omdat kinderen langer een speentje gebruiken, vult logopedist Jolanda van Eikeren aan. “Ouders zijn zich niet bewust van de effecten.”

Stop zo vroeg mogelijk
Het belangrijkste advies van de logopedisten luidt: zo vroeg mogelijk het speentje eruit en duimen ontmoedigen. In ieder geval vóór de eerste verjaardag. Marie-Louise Brummans, werkzaam in de praktijk van Van Groningen-Derksen, licht dit toe.
“Door speen- en duimzuigen verslappen de mondspieren. Hierdoor staat de mond vaak open en ademt het kind eerder door de mond. Dit vergroot de kans op verkoudheid door virussen. Kinderen die vaak verkouden zijn, hebben ook vaker dan andere kinderen een middenoorontsteking.”

   

 

Als een speen of duim in de weg zit, kan hierdoor ook de uitgroei van het gebit verstoord worden. Daarnaast ontstaan regelmatig slik- of spraakproblemen. Marie-Louise herinnert zich een meisje van 4,5 jaar.
“Ze sprak de ‘t’ uit als een ‘k’ omdat ze met het puntje van haar tong haar verhemelte niet kon aanraken. De speen zat in de weg. Mensen konden haar vaak niet verstaan en dat vond ze heel erg.”

Slissen voorkomen
Spraakproblemen kunnen lang duren, ook nadat het speen- en duimzuigen gestopt is, vult Jolanda aan. “Vooral slissen komt veel voor. Voor dat soort zaken komen kinderen dan bij ons terecht. Slissen is hardnekkig, het duurt behoorlijk lang om ervan af te komen. Dit wil je natuurlijk graag voorkomen.

Daarom is het zo belangrijk om op tijd het speen- en duimzuigen te stoppen.” Tja, makkelijker gezegd dan gedaan, zullen veel ouders denken. De logopedisten geven daarom graag enkele adviezen en tips.

Een speentje is eenvoudiger af te bouwen dan een duim die je niet weg kunt leggen. Overdag geen speentje, maar nog wel in bed om in te slapen. Dat is de eerste stap. Vervolgens kun je als het kind slaapt de speen voorzichtig uit de mond halen. Meestal verdwijnt na verloop van tijd de speenbehoefte. Natuurlijk is geen kind hetzelfde. Elke situatie verschilt, daarom zal een logopedist voor elk kind en gezin een persoonlijke aanpak kiezen.

Nee is nee
Heel belangrijk is dat ouders duidelijk zijn naar hun kind. Hoe duidelijker hoe beter. Nee is nee. Dat kan best lastig zijn, erkennen de logopedisten. Daarom ondersteunen ze ouders graag. Bij duimende kinderen die op school zitten, wordt soms een leerkracht als ‘hulptroep’ ingeschakeld. Uiteraard gebeurt dit altijd in overleg met de ouders.

Goed om te weten!

  • Met vragen kun je altijd terecht bij de logopedisten; een verwijzing is niet altijd nodig.
    Jolanda van Eikeren werkt vanuit haar praktijk aan de Evreuxlaan: https://logopedie-jveikeren.nl.
  • Logopediepraktijk van Groningen-Derksen heeft o.a. locaties aan de Châteaurouxhof en in Medisch Centrum Artois: https://www.logopedieeindhoven.nl.
  • Bij spenenproducent Difrax is het ‘Stoppen met Foppen boek’ te bestellen (€ 15,00). Hierin staat een programma om in 15 dagen van de speen af te komen. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
  • Contactgegevens van alle zorgverleners in de wijk staan op www.buurtpleinab.nl/zorgverleners en in de ABapp (via Playstore en Appstore).