Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

September 2020

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Gepensioneerde huisarts Klomp blijft actief voor de wijk

In oktober 1983 schroefde Maarten Klomp een bord tegen de muur van Chamonixlaan 160.
Het begin van 37 jaar huisarts zijn in Achtse Barrier. Al die jaren maakte hij zich sterk voor samenwerking in de wijk. Dat blijft hij doen, ook nu hij sinds 1 september met pensioen is. “Ik heb afscheid genomen als huisarts, maar niet van de zorg.”

Terugblikkend komen veel herinneringen naar boven. “Ik kwam hier terecht omdat ik per se in Brabant of Noord-Limburg in een gezondheidscentrum wilde werken. In mijn eentje een praktijk draaien, leek me niks. Ik vind het heerlijk om samen met anderen dingen te doen.”

In Achtse Barrier, toen volop in aanbouw, was een gezondheidscentrum gepland. Toch duurde het nog een paar jaar voordat het gebouw aan de Fransebaan er stond. Klomp startte daarom aan de Chamonixlaan. “Mijn praktijk zat in een bejaardenwoning. We woonden erboven in een zogenaamde HAT-eenheid, heel klein.”
Met ‘we’ bedoelt hij echtgenote Annie en hun oudste dochter; en later ook hun tweede dochter.

Dag en nacht werken
Het waren bijzondere beginjaren, weet hij nog. “We hadden geen mobiele telefoon. Ik reed visite met een pieper en Annie fungeerde als achterwacht. Bij iets dringends ging mijn pieper af en zag ik wat er aan de hand was. Dan moest ik bijvoorbeeld bellen of naar huis komen.” Hij draaide alle dagdiensten zelf, plus wekelijks een avonddienst en eens per drie weken een weekenddienst. Ook was hij elke nacht bereikbaar. “Er waren meer spoedgevallen dan nu, want 112 bestond nog niet. Ja, voor mijn thuisfront was het behoorlijk pittig.”

Ondertussen werden in overleg met de gemeente Eindhoven en huisarts Piet van Rijn de plannen voor het gezondheidscentrum definitief. In 1987 gingen de deuren open: twee huisartsen, één assistente en 6000 patiënten. Klomp en zijn drie collega’s in Achtse Barrier waren de enige huisartsen in Eindhoven die bevallingen deden. “Ik reed regelmatig ’s nachts in mijn eentje in een volkomen stille wijk. Van een bevalling naar een nierkoliek en soms door naar een sterfbed. Dat zal ik nooit vergeten.”

Veel ontwikkelingen
In het gezondheidscentrum zaten vanaf het begin een apotheek, fysiotherapeuten, de thuiszorg en een tandartsenpraktijk. Er werd nauw samengewerkt.

Ook waren er snel goede contacten met het maatschappelijk werk. In de loop der jaren haakten steeds meer zorgverleners hierbij aan, o.a. psychologen, diëtisten, logopedisten en verloskundigen. Daarnaast kwam er een tweede gezondheidscentrum: Medisch Centrum Artois. Dit alles leidde in 2010 tot het officiële samenwerkingsverband ELZ’: EersteLijns Zorg Achtse Barrier.

In de huisartsenpraktijk zelf gebeurde ook veel. “We gingen steeds meer zelf doen. Met nieuwe apparatuur konden we voortaan ECG’s, longfunctietesten en echo’s maken. Vroeger moesten mensen daarvoor naar het ziekenhuis.” De komst van praktijkondersteuners was ook erg belangrijk. “Mensen met chronische aandoeningen kregen hierdoor meer aandacht en betere zorg. Er zijn zorgprogramma’s opgezet voor bepaalde groepen patiënten, met afspraken over hoe verschillende zorgverleners samenwerken. Dit zorgt voor teamwork en dat geeft de patiënt vertrouwen.” De huisartsenpraktijk telt nu 7500 patiënten. Door de toename van het aantal werkzaamheden is het aantal medewerkers gegroeid naar 23!

De mens voorop
Maarten Klomp houdt van pionieren en organiseren. Hij coördineerde de nascholing van huisartsen en zette zich bij tal van zorgorganisaties bestuurlijk in.
Toch stond het patiëntencontact altijd voorop. “Je maakt dingen mee die je nooit zult vergeten. Mensen die jong sterven, ingrijpende gezinssituaties, ouders die een kind verliezen. Ik heb gezien hoeveel impact dat heeft op een verder leven. Daar moet je je als huisarts bij elk contact bewust van zijn.”

Wat hem ook heeft geraakt, is het vertrouwen dat mensen in hem stelden. “Patiënten delen intieme zaken, je bouwt hierdoor een band op. Mensen maken van alles mee en vaak leidt dat tot gezondheidsklachten. De balans is verstoord, noem ik dat. Je probeert dan te achterhalen waardoor, en je bespreekt samen hoe iemand verder kan.”

Veel gezondheidsklachten hebben niet-medische oorzaken; denk aan eenzaamheid, schuldenstress of problemen in het gezin. Daarom blijft Maarten Klomp zich inzetten voor de verbinding tussen zorg, gezondheid en samenleving. In de wijk via Buurtplein Achtse Barrier, regionaal en landelijk als bestuurder van vernieuwende initiatieven. Hij is 67 jaar en barst nog van de energie!

Maarten Klomp nam op 2 en 3 september ‘coronaproof’ afscheid van zijn patiënten en collega’s.