Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Juni 2020

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Afscheid van wijkverpleegkundige Inigo Hessing

Maar liefst 25 jaar werkte Inigo Hessing-van Asten als wijkverpleegkundige in Achtse Barrier. Een vertrouwd gezicht en een actieve verbinder in de wijk. Begin juli neemt ze afscheid, want Inigo gaat met pensioen.

Door de coronacrisis verlopen haar laatste maanden als wijkverpleegkundige anders dan ze zich had voorgesteld. Maar zoals altijd probeert Inigo Hessing (66) er het beste van te maken. Bij mensen die zorg nodig hebben, blijft ze langsgaan. Als huisbezoek niet noodzakelijk is, houdt ze telefonisch de vinger aan de pols. Energiek, gedreven en gericht op het welzijn van ‘haar’ cliënten.

Hoe het begon
“In 1971 ben ik begonnen, in het Binnenziekenhuis in Eindhoven. Daar deed ik de opleiding tot A-verpleegkundige. Toen ik klaar was, werkte ik vooral veel op de kraam- en verloskundige afdeling. Zoals in die tijd gebruikelijk, stopte ik toen ik kinderen kreeg. In 1980 ging ik weer aan de slag, onder andere als avondhoofd in verpleeghuis Paulus; dat is nu de Passaat. Daar leerde ik veel over terminale zorg. Omdat ik in de wijk wilde gaan werken, ben ik de kaderopleiding en HBO-V gaan doen.”
Dat wijkwerk begon in Jagershoef. Na enkele jaren kwam Achtse Barrier op haar pad. Dat beviel zo goed dat ze er nooit meer wegging. “Wat ik altijd heel prettig heb gevonden, is de samenwerking met de huisartsen. Er is veel wederzijds respect. Ik leerde van hun, maar zij vroegen mij ook advies. Het is fijn dat we weten wat we aan elkaar hebben. Als ik een huisarts vraag om langs te komen, dan gebeurt dat ook. Daar kan ik op vertrouwen.”

Sociale kant centraal
Ze bleef zich ontwikkelen, volgde onder meer opleidingen voor oncologiezorg en stomazorg. Toch staan in haar werk niet de medische handelingen centraal, wel de sociale kant. “Je breed verdiepen in de cliënt en zijn leefomgeving. Wat is nodig en hoe kun je dat samen zo goed mogelijk regelen?” Verwacht van Inigo geen halfzachte adviezen, want ze staat bekend om haar directheid. “En ik houd niet zo van alle regeltjes. Als je nooit buiten de lijntjes kleurt, kom je niet ver. Maar ik blijf altijd in het nette!”
In je eentje bereik je veel minder dan samen, is haar motto. “Daarom ben ik zo blij met de goede samenwerking met alle eerstelijns zorgverleners van Elz’. De laatste jaren hebben we ook met WIJeindhoven veel bereikt. De wijk is met die samenwerking echt een voorloper. Zo kijk ik met veel plezier terug op de activiteiten die ik met Wendy Boeijen in De Mortel heb georganiseerd: de koffieochtenden, kerstlunch en themadagen over bijvoorbeeld mantelzorg en positieve gezondheid.”

Wijk veranderde
Ze zag de wijk veranderen: vergrijzing en meer mensen met psychische kwetsbaarheid.

Tegelijkertijd neemt het aanbod aan activiteiten alsmaar toe. “AB voor elkaar, met de bloementuin, de pipowagen met koffie, dat is toch geweldig. Ook het digitale buurtplein heeft wijkbewoners zoveel te bieden. En in deze coronatijd neemt de solidariteit toe.”

Nog even en dan zit het erop. De kans is groot dat ze Achtse Barrier niet voor altijd verlaat. “Het lijkt me leuk om in het sociaal domein vrijwilligerswerk te doen, bijvoorbeeld huisbezoeken bij 75-plussers. Ook bij de Bezige Barrier wil ik graag betrokken blijven.”

Collega’s uit de wijk zwaaien Inigo uit

 • Huisarts Eric Martin
  “Inigo heeft oog voor de hele patiënt en zijn/haar omgeving, met het hart op de tong. Ze zegt wat ze doet en doet wat ze zegt.”
 • Team wijkverpleging Achtse Barrier
  “In de wijk genoemd als hoofdzuster, kapitein, opperhoofd, Florence Nightingale en moeder-overste. Een fantastische collega met een hart van goud.”
 • Huisarts Maarten Klomp
  “We hebben vaak samengewerkt in de zorg voor terminale patiënten. Inigo was daarin een kei. Ze raakte altijd de goede snaar.”
 • Buurtverbinder Wendy Boeijen
  “Gezelligheid, overal voor in, goudeerlijk en recht door zee. Wat beteken jij ontzettend veel voor heel veel mensen!”
 • Huisarts Chantal Staal 
  “Een enorme verbinder onder het motto ‘Samen staan we sterk en we hebben elkaar nodig voor goede zorg’.”
 • WIJeindhoven wijkteam Achtse Barrier
  “Ontzettend betrokken, altijd enthousiast. Ze nam niet alleen een zorgtaak op zich maar dacht in alle opzichten mee over de mogelijkheden in de wijk.”