Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Juni 2020

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Blauwalg

Eerste blauwalg van dit seizoen geconstateerd in Gemeentevijver Nuenen.

Waterschap De Dommel heeft voor het eerst dit seizoen verhoogde concentraties blauwalg geconstateerd. Vanwege de stijgende temperatuur verwacht het waterschap de komende periode regelmatig blauwalg aan te treffen. Deze bacteriën in het water kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Er worden waarschuwingsborden geplaatst bij Gemeentevijver Nuenen.

Gevolgen van blauwalg
Blauwalg ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en de zomer en in stilstaand water, bijvoorbeeld in vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Het is verstandig niet te vissen in water met blauwalg, honden kunnen beter niet in het water met blauwalg zwemmen.

Waterschap De Dommel adviseert mensen die in contact komen met water dat blauwalg bevat,
normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen. Wees extra zorgvuldig en vermijd contact met water met blauwalg.

Informatie op website
Een actueel overzicht van de locaties waar blauwalg is vastgesteld is te vinden op onze website: www.dommel.nl/blauwalg.

Het waterschap voert de komende maanden regelmatig controles uit. Als er een verhoogde concentratie blauwalg geconstateerd wordt en er drijflagen blauwalgen ontstaan, plaatst het waterschap direct waarschuwingsborden bij de betreffende locatie. Het waterschap blijft hierop alert.

Wat kunt u zelf doen?
Waterschap De Dommel doet er alles aan om de waterkwaliteit in orde te houden. Ook u kunt meehelpen om blauwalg te voorkomen:

  • Gebruik het grasveld rondom de vijver niet als uitlaatzone voor honden. In hondenpoep zitten voedingsstoffen die algen doen toenemen.
  • Voer de eenden geen brood, maar geef ze wat sla of mais. Dit is beter voor de eenden en het is minder schadelijk voor de waterkwaliteit.
  • Gebruik geen of beperkt lokvoer en boilies wanneer u gaat vissen vanwege de voedingsstoffen die dit voer bevat.