Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Mei 2020

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--
Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Heb jij de handige ABapp al op je telefoon gezet?

Heb je al eens rondgeneusd op www.buurtpleinab.nl/gezondheid-en-welzijn?
Dit onderdeel van het buurtplein biedt wijknieuws (ook over corona), een activiteitenoverzicht en de Vraagbaak. Verder is het mogelijk om online zelfhulptrainingen te volgen. Je kunt het buurtplein op je computer openen, maar ook via een app. Steeds meer wijkbewoners kiezen voor de handige ABapp. Heb jij ‘m al op je telefoon gezet?
“We horen van veel mensen dat ze de app erg prettig vinden. Hij is overzichtelijk en makkelijk bedienbaar. Je kunt snel de informatie zoeken die je nodig hebt. Een groot voordeel is natuurlijk dat je op je telefoon de app overal kunt openen”, vertelt Corina Martin van Buurtplein Achtse Barrier (onderdeel Gezondheid en Welzijn).

Informatie over coronacrisis
De afgelopen maanden is het gebruik van de ABapp flink toegenomen. Mensen hebben veel behoefte aan informatie over wat er in Achtse Barrier speelt, bijvoorbeeld rondom de coronacrisis. Via berichten in de app kun je gemakkelijk doorklikken naar meer uitgebreide informatie op het digitale buurtplein, zoals een speciale coronapagina en de online Bezige Barrier. Dit laatste is een initiatief van een praktijkondersteuner en fysiotherapeut. Zij hebben oefeningen gefilmd die je thuis mee kunt doen, want bewegen blijft belangrijk!

Nieuwsberichten worden aangedragen door zorgverleners, scholen, sociaal werkers en wijkbewoners. Bijvoorbeeld over alle hartverwarmende acties om wijkbewoners te steunen in coronatijd. “Ook kun je via de app volgen wanneer activiteiten weer opgestart worden”, vult Corina aan.
De informatie op de ABapp is niet alleen gericht op volwassenen; activiteiten die bestemd zijn voor kinderen en jongeren krijgen ook volop aandacht.

Zelfhulptraining coronastress
Huisarts Rogier Beekman, van medisch centrum Artois, adviseert patiënten regelmatig om via het buurtplein gratis een zelfhulptraining (module) te volgen. “Dat dit nu ook via een app kan, is echt fijn. Door het coronavirus komen mensen moeilijker in contact met een therapeut. Met de zelfhulpmodules kun je dan toch aan de slag, bijvoorbeeld met slaapproblemen en stress. Er is zelfs een training over omgaan met coronastress, thuiswerken door corona en eenzaamheid.”

Binnenkort komen er extra online trainingen beschikbaar voor de jeugd, vult Corina Martin aan.
“We hopen dat jongeren hier volop gebruik van gaan maken, want we weten dat er veel jongens en meiden zijn die niet goed in hun vel zitten.”
Rogier Beekman heeft gemerkt dat mensen die de online module ‘Mijn probleem in kaart’ volgden, beter voorbereid de spreekkamer binnenstappen. “Door deze module wordt het een stuk helderder met welk probleem je kampt. Het gesprek met de huisarts verloopt daardoor veel beter.”

Online vraagbaak
De Vraagbaak, ook toegankelijk via de ABapp, is bedoeld voor vragen op allerlei gebieden. Zoek je hulp bij boodschappen doen of zit je met een computerprobleem? Heb je vragen over het opvoeden van je kinderen of over geldzaken? Ben je onzeker over je gezondheid? Je kunt het allemaal kwijt op de Vraagbaak, waar en wanneer je er tijd voor hebt. Je kiest zelf of je je naam erbij wilt zetten of niet. Een antwoord krijg je altijd, daar zorgt het Vraagbaakteam voor. Hierin zitten onder andere een huisarts, praktijkondersteuner, welzijnswerker en actieve wijkbewoners. Ook andere wijkbewoners die een advies willen geven, kunnen op de vraag reageren.

Rogier Beekman benadrukt dat hele persoonlijke en specifieke gezondheidsvragen het beste aan de huisarts gesteld kunnen worden, telefonisch of via het gezondheidsportaal Mijngezondheid.net.


 

Goed om te weten!

  • Download de ABapp eenvoudig via https://www.achtsebarrier.nl/abapp of via de Google Play Store of de Apple App Store (zoekterm: abapp).
  • Voor sommige activiteiten moet je inloggen via je eigen buurtplein-account. Zo’n account aanmaken, kan via www.buurtpleinab.nl/gezondheid-en-welzijn.
  • Het lezen van berichten in de Vraagbaak is altijd mogelijk. Om zelf een bericht te plaatsen of te reageren op een vraag, dien je in te loggen.
  • Voor de zelfhulptrainingen moet je ingelogd zijn.
  • Benieuwd naar coronanieuws over Achtse Barrier? Je vindt het op de speciale pagina www.buurtpleinab.nl/corona.
  • Hulp nodig bij het installeren van de app, het aanmaken van een account of andere digitale vragen? Elke dinsdag van 11.00 tot 12.00 uur kun je via telefoon of beeldbellen ondersteuning krijgen. Meer informatie hierover vind je op de activiteitenkalender (bij dinsdag), onder het kopje ‘telefonische ondersteuning’.
  • Als wijkgebouw De Mortel weer opengaat, is er elke tweede dinsdag van de maand een inloopspreekuur voor digitale vragen, van 12.00 tot 13.00 uur.