Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Oktober 2019

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

Ga naar elz.nlOver gezondheid en welzijn

Kom kennismaken met de Vraagbaak

Op dinsdag 29 oktober is iedereen van harte welkom bij de grote bijeenkomst ‘Proef Achtse Barrier’. Van 15.30 tot 18.00 uur is er van alles te doen in wijkcentrum De Mortel. Maak bijvoorbeeld kennis met de Vraagbaak, die wijkbewoners de mogelijkheid geeft om elkaar online te helpen. Ook zorgprofessionals beantwoorden vragen. De Vraagbaak is een van de initiatieven om onze wijk en haar bewoners sterker te maken. Doe mee!

Om gebruik te kunnen maken van de Vraagbaak, dien je aangemeld te zijn bij Buurtplein Achtse Barrier. Dat kan heel eenvoudig via www.achtsebarrier.nl.

Rechtsboven staat de knop ‘aanmelden’. Wil je een vraag stellen, of vragen van andere mensen lezen, klik dan op het onderdeel ‘Heb je een vraag?’. Hier zie je meteen verschillende vragen én reacties staan. Direct naar de vraagbaak kan ook, via www.achtsebarrier.nl/vraagbaak.

Kom, kijk en verwonder je!
De officiële start van de Vraagbaak is op 29 oktober, om 15.30 uur. Kom naar De Mortel voor een leerzame en gezellige bijeenkomst met allerlei activiteiten, onder het genot van een hapje en drankje. Laat je verrassen door ‘levende’ voorstellingen van de Vraagbaak en de Fitknip (waarover we in ’t Brierke van september schreven). Ontmoet zorg- en welzijnsprofessionals, vertegenwoordigers van wijkorganisaties, buurtgenoten en vrijwilligers.

Anoniem vraag stellen
“Mensen kunnen de Vraagbaak voor allerlei zaken inzetten”, legt buurtverbinder Wendy Boeijen uit. “Zoek je hulp bij boodschappen doen, zit je met een computerprobleem of moet er in huis een klein klusje gedaan worden? Zoek je iemand om mee te
wandelen, sporten of iets gezelligs te doen?
Heb je vragen over het opvoeden van je kinderen of over geldzaken? Ben je onzeker over je gezondheid? Je kunt het allemaal kwijt op de Vraagbaak, waar en wanneer jij er tijd voor hebt. En je kiest zelf of je je naam erbij wilt zetten of niet.”

Het stellen van de vraag gebeurt online, maar het vervolg kan dus ook elkaar ontmoeten zijn. “Digitaal communiceren is een hulpmiddel, geen doel op zich. Elkaar in de wijk treffen, is juist heel belangrijk.”

Altijd antwoord
Iedereen kan een reactie geven op de vragen. In ieder geval komt er altijd een antwoord vanuit het Vraagbaakteam. Hierin zitten onder andere een huisarts, praktijkondersteuner, welzijnswerker en actieve wijkbewoners. “Dat is de kracht van de Vraagbaak”, vindt Corina Martin van Buurtplein Achtse Barrier. “Aan de ene kant werken professionele hulpverleners hieraan mee, en aan de andere kant kunnen mensen vanuit hun eigen ervaringen advies geven.”
Een antwoord kan een nieuw inzicht opleveren, maar dat hoeft niet. Corina: “Soms is het al fijn om te lezen dat anderen hetzelfde meemaken en dat dit heel normaal is. Dat werkt geruststellend.”

Een voorbeeldwijk
De Vraagbaak is een nieuwe manier om een wijk sterker te maken op het gebied van zorg, welzijn en ontmoeting.
Op vier plekken in Nederland wordt hiermee geëxperimenteerd. Dit gebeurt in ‘proeftuinen’ van SamenBeter, een organisatie die zich inzet voor – letterlijk en figuurlijk - gezonde wijken.
Achtse Barrier is zo’n proeftuin. “Onze wijk is hiervoor uitgekozen omdat professionals, vrijwilligers en buurtbewoners er zo goed samenwerken”, vertelt Wendy. “Wij zijn hierin uniek en een voorbeeldwijk.”

SamenBeter betrekt, waar mogelijk, ook het onderwijs bij vernieuwingen. In Eindhoven doen studenten van Fontys Social Studies mee met de Vraagbaak. Ze ondersteunen het project en helpen mee met het beantwoorden van vragen.

Goed om te weten!

  • Iedereen die zich betrokken voelt bij Achtse Barrier kan een vraag stellen via de Vraagbaak:bewoners, mantelzorgers, kinderen van wijkbewoners, vrijwilligers, professionals enzovoorts. Wel eerst even aanmelden op het Buurtplein!
  • We streven ernaar om elke vraag binnen 2 werkdagen te beantwoorden.
  • De Vraagbaak is niet bedoeld voor commerciële uitingen.
  • De online omgeving van het Buurtplein, inclusief de Vraagbaak, is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gemaakt. Het bewaken van privacy en digitale veiligheid staat hierbij voorop!

Aankondiging: op donderdag 14 november is er een thema-avond over Positieve Gezondheid. Aanvang 19.30 uur in De Mortel. Meer informatie in het volgende Brierke.