Ga naar de startpagina
De Achtse Barrier

Oktober 2019

 
--> vaste rubrieken <--
--> en verder <--

De wondere wereld die Bowls heet

Bowls laat zich als precisiesport vergelijken met curling en jeu-de-boules.
Het leuke aan bowls is dat de bollen niet rond zijn, maar afgeplat, waardoor ze tijdens het rollen omvallen en hun baan aldus als een curve richting het doelballetje afleggen. Dat ding aan de andere kant van de groene mat heet de jack. Er staat een skip bij die aanwijzingen doorgeeft aan zijn speler.

Spelers kunnen hun eigen bowl uitkiezen. De ene is net wat platter en zwaarder dan de andere. Ze dragen klinkende namen als de Henselite Tiger of de Drakes Pride Advantage of de Thomas Taylor Ace.
Groot is bowls niet in Nederland. Een paar duizend beoefenaars, hooguit. Maar ze geven zich er ook in Oss, Tilburg, Breda en Bergen op Zoom met veel vergenoegen aan over.
Bowls Club Eindhoven (B.C.E.) werd opgericht op 19 september 2001.
In eerste instantie gebeurde dat outdoor op de bowls-baan bij het terrein van Golfclub Best. In 2002 toen er een nieuwe accommodatie werd gebouwd op de hoek van de Amazonenlaan en de Orpheuslaan, die (hoofdzakelijk) bedoeld was voor de handboogsport, kon daar de Bowls-club haar onderdak vinden.
In eerste aanvang telde de club zo’n 18 leden, welk aantal tot heden is uitgegroeid naar 32 leden.

Bowls is geen bejaardensport
Ze oefenen elke dinsdagmiddag, wat verklaart waarom gepensioneerden in overtal zijn. Maar zeg niet tegen Jan Kraker, secretaris van de club, dat bowls een bejaardensport is. “Hoho, in de bejaardenhuizen spelen ze koersbal. Niet bowls.” Wel waar is het dat je tot op hoge leeftijd bowls kunt spelen. Kraker, ook alweer 77, bekent ruiterlijk ooit van een 92-jarige verloren te hebben.
Toch kun je wel degelijk doodmoe van een middagje bowls huiswaarts keren. De coördinatie van hand en hoofd vergt veel van een mens.

Meer informatie
Heeft deze uitleg u nieuwsgierig gemaakt en wilt u meer weten, kom dan op dinsdagmiddag naar ‘Aan De Meet’, Amazonenlaan 4, om gratis kennis te maken met deze mooie ontspannende en sportieve activiteit.
Ook op onze website www.bowlsclubeindhoven.nl vind u meer informatie en bellen of mailen mag ook naar 06 – 46 79 99 27, j.kraker@chello.nl.